Mi a matyó szó eredeti, pejoratív tartalmú jelentése? (Ma már népcsoportra alkalmazzuk, tudom. )
Eredetileg fekete szőlőt jelentett.
De mivel a Miskolc környéki településekre utal, ezért valószínűleg ebből fakadt a gúnyolódás, de ez már csak mostanában történhetett, mert legelőször Mátyás király miatt nevezték az itteniek matyónak magukat. Mivel Mátyás király kedvezett nekik és ezért ők Mátyás népének, matyónak nevezték magukat.
De utalhat matyizásra is, azaz farok verésre. Fap-fap.
Nem tudom, igaz-e:
"Matyó: A Mátyás név becézett alakjára megy vissza. A közkeletű vélekedéssel ellentétben nem Mátyás királlyal függ össze, hanem eredetileg a protestáns környezetbe szakadt római katolikusok -- egyébként máshol is előforduló -- gúnyneve, minthogy ennek a névnek a gyakorisága a két vallási közösségben eltérő volt. "
Vagyis a Mátyás becézése, és ezen keresztül volt egy időben gúnynév is.
Kb. "Mátyások".
Minden népcsoportra utaló elnevezést lehet gúnyosan is használ, bár eredetileg egyik sem az.
A matyóval kapcsolatban a 2. válaszoló jól válaszolt, én is úgy tudom ahogy leírta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!