Mi a különbség a fukuro obi és a hanhaba obi között?
Japán nyelvű oldalon a következőket találtam:
A hagyományos ünnepi viselet a fukuro obi (zsebes obi), ami kb. 36 cm széles, és a különleges szövési módszernek köszönhetően a belső (testhez símuló) felszínén a szövet visszahajlik, és egy "zseb" jön létre, erről kapta a nevét. Mostanában van olyan is, ahol nem a szövéssel alakítják ki a zsebet, hanem utólag varrják rá egy külön anyagból.
ünnepélyes alkalmakkor fukuro obi az elvárt viselet.
A hanhaba obi (félszélességű obi) ahogy a neve is mutatja, keskenyebb. Úgy készül, hogy a szövetet hosszában félbehajtják és összevarrják, zsebe nincs. Mivel keskenyebb, könnyebb benne mozogni, ezért otthoni viseletre kedvelt, az utcán hordani nem elfogadott, legfeljebb akkor, ha fölé még vesznek egy haorit, ami teljesen eltakarja. (Bár manapság van, hogy a fiatalok viselik, mert kényelmesebb).
Ünnepi alkalomra nem megengedett.
Van még egy harmadik fajta obi is, a Nagoya obi (ami Nagoya városról kapta a nevét). A szélessége a fukuro obival megegyező, de a hanhaba obihoz hasonlóan úgy készül, hogy hosszában félbehajtják és összevarrják az anyagot, zsebe nincs. Viselete megengedett otthon és az utcán is, messziről nézve nem lehet megkülönböztetni a fukuro obitól.
Előző vagyok.
Egy kis helyesbítés. Kerestem mindegyikről képet, és úgy látom, amit a japán szövegben "szélességnek" (haba) értettem, az valójában a "vastagságát" jelenti. A fukuro obi és a Nagoya obi vastag, látni ahogy majd 1 centire kiáll a kimono szintjéből, míg a hanhaba obi vékony, rásímul a kimonóra.
A fukuro obi felső szegélyén a szövet belső oldala ( bélése) két fékör alakú ív formájában türemkedik ki, ezt nevezik "zseb"-nek. A Nagoya obinál nem félkör alakban, hanem egyenletes csíkban türemkedik ki a szövet.
Fukuro obi:
Nagoya obi:
Hanhaba obi:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!