Eltörölnétek az óraátállítást?
Igen!
Viszont vagy a nyári időszámításnál maradnék, vagy téli időszámítás de UTC+2. (A végeredmény ugyanaz csak nézőpont kérdése.)
#7-es, Kizo87
Abszolút hülyeseget írtál. Az a néhány mérnök/tudós/gazdasági szakember stb. akik kitalálták/kiszámolták/leellenőrizték a hatásokat, azért nem voltak ennyire hülyék, hogy az általad említett "reggel korábban leoltom, este korábban kapcsolom fel" jelenséggel ne számoljanak..
Itt egyáltalán nem arról van szó, hogyan az átlagember reggeli-esti lámpakapcsolgatásaiból mennyit tudunk összekuporgatni, sokkal inkább hogy a gyárak/üzemek stb. akik nagyságrendekkel több energiát fogyasztanak ezt milyen időszakban teszik ezt (ugyanis a nagyfogyasztók számára az áram ára is ingadozhat napon belül), mennyi plussz energia kell éjszakai/nappali fényviszonyok mellett, ha pl. hatalmas mukagépeket kell biztonságosan üzemeltetni, műveleti területeket kell (nem csak 40 wattot igénylő irányfényforrásokkal) alaposan megvilágítani. Ehhez már csak hab a tortán, hogy a szolgáltatók a fennmaradó energiát drágábban exportálhatják intenzívebb energia fogyasztású időszakban, vagy hogy vannak termelésszervezési aspektusai is az energiafogyasztásnak, vagy hogy évente kummulált óraszámban nézve jóval kevesebb ideig kell a pl. a közvilágítást, utak megvilágításait fenntartani (mert bizony sok hely van még most is Európában, ahol este 10-11 után lekapcsolják ezeket és reggel 4-5 körül kapcsolják be, főleg falvakban). Az már abszolút extra, hogy a buszok, járművek is kevesebb üzemanyagot fogyasztanak így, így reggeli-esti világításos érvelésed abszolút nevetségesnek tűnik ezekhez az kérdésekhez képest...
Én nem törölném el, szerintem teljesen jó így. Le is írom hogy miért:
- ha a nyári időszámítás szűnne meg: nyár elején hajnali 4 helyett már 3-kor világosodni kezdene, viszont este 8-kor pedig már sötétedne. Szerintem többen élvezik azt, ha sokáig világos van, mintha már kora hajnalban süt a nap. A többség amúgy sem kel ennyire korán, szóval minél tovább van világos, annál jobban ki lehet használni a napot, főleg mikor jó idő van.
- ha a téli időszámítást törölnék el: a tél nagy részében nem reggel 7-kor, hanem csak 8-kor kezdene világosodni. A legtöbben így is "depressziósak" vagyunk télen, mikor sötétben, hidegben kell indulni reggel, így viszont ha belegondolunk, 9 óra is lenne mire teljesen kivilágosodik, sötétben kezdődik az iskola is stb. Igaz, hogy 1 órával többet lenne világos, de télen amúgy is inkább otthon benn vagyunk, a hideg miatt.
Egyedül azt az "átállási időszakot" utálom, amíg az ember megszokja az új időszámítást (1-2 hét), de ezen kívül nekem a fentiek miatt nincs bajom az óraállítással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!