Húsvétkor miért pont sonka?
Figyelt kérdés
Miért pont sonka, és miért nem rántotthús, vagy töltötthús, stb.2010. ápr. 2. 21:47
1/1 anonim válasza:
Régen, amikor a családok nem tehették meg, hogy minden hónapban malacot vágjanak, s még nem volt bolt, no meg annyi keresetük sem, hogy húst egyenek minden nap, a disznóhúsevés szinte ünnepnapnak számított.
A sonka pedig a disznó legértékesebb része.
Emellett a böjt után vagyunk, amikor önmegtartóztatást tartottak, a téli disznóölések után ekkor szedték le a füstről a húsokat.
Húsvétkor a keresztény kultúrkörben Krisztus újjászületését ünnepelték, ahogy a böjt után a sajátjukat, emellett az archaikus szokásokból a húsvétba tevődött át a termékenységi ünnep i (lásd tojások, nyulak).
Ahhoz pedig, hogy termékeny és gazdag jövőt "varázsoljanak" maguknak, a hús legértékesebbjét, a combot, sonkát ették azon a napon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!