Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Több nap, mint kolbász. Mit...

Több nap, mint kolbász. Mit jelentett ez a régi időkben?

Figyelt kérdés
2010. márc. 17. 19:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Az, hogy eljön a mai nap, mármint a válság.
2010. márc. 17. 19:56
 2/11 A kérdező kommentje:
"hülye" :D ...... nagyanyáink idelyében mit jelentett
2010. márc. 17. 20:00
 3/11 anonim ***** válasza:

Látom nem érted.

Nem lesz minden nap Hawaii, lesz mikor száraz kenyérre fog telni.

2010. márc. 17. 20:09
 4/11 anonim ***** válasza:
Hogy egyszer elfogy minden, vagy minden jónak előbb utóbb vége lesz. Vagy a jólét után jön a szűkösebb idő.
2010. márc. 17. 20:10
 5/11 anonim ***** válasza:
Nem tart a fizetésed a hónap végéig.
2010. márc. 17. 20:15
 6/11 anonim ***** válasza:
hogy nincs elegendő betevőd minden napra...jelképesen: ha minden napra eszel egy kolbászt, és van 10 kolbászod, de 15 napra kell beosztanod(tehát több a nap, mint a kolbász), akkor a maradék 5 napra nem jut kolbász...
2010. márc. 17. 20:22
 7/11 anonim ***** válasza:

2006-04-03 23:11:45

A közmondások eredete - Több nap, mint kolbász

Víg Ignác, önkéntes böllér, a Magyar Kolbásztöltők Védegyletének elnökhelyettese magyarázza el, hogy mi fán is terem a "Több nap, mint kolbász".

- Köszöntjük mai előadónkat, Víg Ignác önkéntes böllért, a Magyar Kolbásztöltők Védegyletének elnökhelyettesét.

- Erőt, egészséget! De jó ilyen sok szép magyar fiatalembert és menyecskét látni itt a teremben. Remélem szeretik a finom házikolbászt! Tudják, amiből nem sajnálják a fűszereket, meg a jó húst. Mert kérem, a rendesen tartott disznónak, a húsa is másmilyen. És nem akarok hazabeszélni, de az sem mindegy, hogy szakszerűen vágják-e le azt az állatot. Na, de nem akarok itt nosztalgiázni, hiszen nem ezért hívtak ide. Csak még annyit, hogy füstölni is tudni kell ám, mert valójában az adja a finom kolbász zamatját. Hoztam is egy kis kóstolót, kiteszem ide az asztalra, ni. Ha végeztem a mondandómmal, jöhetnek falatozni. Ha ízlik, és kedvet kapnak a kolbászkészítéshez, jöjjenek el a tanfolyamunkra. Mindjárt egy szakmát is kapnak a diplomájuk mellé, ki tudja a mai világban. Bárkire köszönthetnek ínséges idők, ilyenkor jól jön, ha valaki képes máshoz is kezdeni. Egyébként egyesületem kimondott célja, hogy jusson kolbász minden nap minden magyar ember asztalára.

És már témánál is vagyunk, ugye. Miért is mondjuk, hogy több nap mint kolbász? Azt például sohasem értettem, hogy miért éppen a napokat hasonlítják a kolbászhoz. Hiszen a napokból sincs olyan sok. Egy héten pont hét, egy hónapban 30 vagy 31, egy évben 365. Csak 364 vagy még annál is kevesebb kolbász létezik? Higgyék el, hogy ennél sokkal több kolbász van a világon. Jómagam is már sok ezret töltöttem. Akkor meg miért nem hasonlítják a kolbászt valami olyasmihez, amiből tényleg sok van? Mondjuk kavicsokhoz vagy csillagokhoz. Több csillag, mint kolbász. Igen, ez mindjárt nem szorulna magyarázatra. Csak bólinatanánk rá mint a székelyek, s mennénk a dolgunkra.

De nem ez a helyzet, hanem itten a napokkal jönnek. Gondolkodtam is eleget kolbásztöltés közben, ami egyébként igazi férfimunka, hogy valójában mi lehet ennek az oka. Végül azt sütöttem ki, hogy mivel a kolbásztöltés ősi mesterség és azt már az elemiben is tanítják, hogy régen máshogy volt az időszámítás, tehát amikor az ősmagyarok még rovásírással írtak és a pásztorbotjukat telis-tele írták a rengeteg, a régi napokat jelölő rovátkával, akkor valóban úgy tűnhetett nekik, hogy sokkal több nap van mint kolbász. Tehát itten szépen összetalálkozott a kultúra a kolbászevéssel. De persze ma már máshogy van minden, a lányom is csak salátázik, meg a számítógép előtt ül egész nap. Na, jöjjenek kóstolni!

Előző Következő

2010. márc. 17. 20:51
 8/11 A kérdező kommentje:
Vágesz!!!kösz!
2010. márc. 17. 21:38
 9/11 anonim ***** válasza:
gondolkozz csak egy picit néha...
2010. márc. 17. 23:10
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Valójában azt jelenti, hogy ne zabáld fel egy nap alatt a kamrát, mert ha hosszú lesz a tél, akkor éhes leszel a végére. (Oszd be ami van!) NAGYON-NAGYON éhes...
2010. márc. 23. 08:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!