Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Szeretnék megtanulni magyarul...

Szeretnék megtanulni magyarul régiesen és/vagy választékosan káromkodni, esetleg van ehhez valami irodalom?

Figyelt kérdés
Nagyapám olyan káromkodásokat ismert, mindig csak lestünk, hogy éppen miről beszélhet :) sajnos már nem él én pedig csak abközhelyekre emlékszem, rézfán fütyülője meg ilyesmikre, de ő tudott nagyon választékosan szentségelni :D

2015. okt. 7. 10:57
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
5%
"választékosan káromkodni" ILYEN NINCS!
2015. okt. 7. 12:42
 2/16 A kérdező kommentje:
Te is igen olvasott ember lehetsz...
2015. okt. 7. 12:55
 3/16 anonim ***** válasza:
0%
A káromkodás NEM LEHET választékos, legfeljebb változatos - a kettö nem ugyanazt jelenti. (Mellegleg igencsak olvasott vagyok. de ez nem világos, hogy jön a káromkodáshoz!)
2015. okt. 7. 12:57
 4/16 A kérdező kommentje:
Mért érzed kötelességednek válaszolni olyan kérdésre, amire nem tudsz?
2015. okt. 7. 13:00
 5/16 anonim ***** válasza:
34%

Ha a régiesen szó alatt azt a fajta káromkodást érted, amikor minden iskolázottság nélkül, ordenáré módon, mocskos szavakkal sértegették a másikat, és nem válogatták meg azokat a szavakat, amiket közben egymás mellé raktak...

A választékos beszéd viszont, amikor különösen odafigyel az illető arra, hogy "megválogassa" a szavait, udvariasan szóljon, igyekezve azon, hogy még véletlenül se bántsa meg azt a másikat...

Szóval most melyiket is akarod??? ... "és/vagy"...

Egyiket is, "és" a másikat is?

"Vagy" az egyiket, "vagy" a másikat?

És ez egyáltalán nem népszokás!

A különböző értelmi/szellemi/műveltségi szinten álló emberek, egyik így, a másik úgy "szentségelt" és teszi ezt még ma is...

És főleg nem ez jelenti az adott nép kultúráját!!!!

2015. okt. 7. 14:38
 6/16 A kérdező kommentje:
Egyiket sem... Intelligensen is lehet káromkodni, nem feltétlenül csúnya szavakat jelent a káromkodás...
2015. okt. 7. 14:59
 7/16 anonim ***** válasza:
8%

"nem feltétlenül csúnya szavakat jelent a káromkodás"

Ez hülyeség... maga a káromkodás a káromlás gyakorító képzős alakja.

2015. okt. 7. 15:04
 8/16 A kérdező kommentje:
A macska rúgja meg, hogy a népszokások kategóriában íly míveletlen szélütött öreg ócskavas kereskedő nehéz sorstól súlytott, idióta gyermekei válaszolgatnak csak. Hogy nőne be az orrotok lyuka, az ördög szánkózzon a hátatokon.
2015. okt. 7. 15:17
 9/16 anonim ***** válasza:
Egyetértek azzal, hogy a népszokásokba beletartozik a káromkodásnak az előbb idézett fajtája, ami egyáltalán nem az az ordenáré stílust jelenti, amit ma értenek káromkodás alatt. Mentségükre az szolgál, hogy nagyjából kizárólag a mai formákat ismerik. A régies beszédet - hacsak, mint te is, nem az életben hallottad - általában nem ismerik ma már. Javaslom, szakszótárakban, szaktanulmányokban keresgélj a régies beszédstílus kategóriában. Sajnos ennél többet én sem segíthetek (magam is csak az általad idézettek némelyikét ismertem).
2015. okt. 7. 19:58
 10/16 anonim ***** válasza:

Szerintem le leszek pontozva, de igenis lehet választékosan káromkodni-olyan értelemben, hogy nem kifejezetten csúnya szavakat használsz, hanem hagyományos szavakat helyezel olyan szövegkörnyezetbe, amely szerint az káromkodásnak minősül (ha jobban belegondolunk, az "a hétszentségi", vagy "azt a kutyafáját" -egyik sem kimondottan csúnya szó)

Konkrét könyvet csak egyet tudnék ajánlani: annó, megboldogult könyvárus koromban egyetlen iylen könyvvel találkoztam, ez valójában a káromkodások hátterét, mondanivalóját taglalja. Sajnos konkrét címet nem tudok, de egy találékony könyveladó/könyvtáros tutira tud neked segíteni!

2015. okt. 7. 21:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!