Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért nem temetik az embereket...

Miért nem temetik az embereket állítva?

Figyelt kérdés

Lényegében logikusabb lenne...

Fúrnának egy lyukat egy fúróval abba belekerülne a koporsó állítva és betemetnék.

Gyorsabb "kiásni a sírt" és helytakarékosságból sem rossz elképzelés.

A halottnak meg szerintem úgy sem az a legfőbb baja hogy fekszik-e vagy áll...

Tudom furán hangzik de nem lenne több szempontból is előnyös?

2015. szept. 6. 22:57
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

"A halottnak meg szerintem úgy sem az a legfőbb baja hogy fekszik-e vagy áll..."

Ha ez így lenne, nem is lenne temetés egyáltalán. Gondolj bele: felöltöztetik szép ruhába, koporsót készítenek, kiássák a sírt, síremléket - vagy legalább fejfát - állítanak fölé. Mind teljesen felesleges pénz, idő és energia, mert a halottnak hótt' mindegy. Ő már meghalt, nem támad fel egyiktől sem. Ha csak ez lenne a szempont, akkor tömegsírok lennének: ott a gödör, talicskával beleborítod nagyapát, oszt' csókolom. Mikor tele van, beföldeljük. A temetési szertartások tehát nem a praktikumról szólnak, így a sírgödör sem feltétlenül praktikus.

Bár az nem biztos, hogy ez a megoldás nem praktikus. Fúróval sírhelyet fúrni ma már lehet (ahogy a kutat kifúrod, úgy lehet sírhelyet is, csak nagyobb átmérőjűt kell), de évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt ez a technika még nem létezett. Volt helyette ásó, kapa, lapát és csákány. Ezekkel a kéziszerszámokkal pedig nem lehet kis átmérőjű, mély furatot készíteni, mert nem fér el a gödörben az ember, aki dolgozna. Sokkal könnyebb velük a fekvő koporsónak kialakítani a helyet, mint az állónak. Nem véletlen, hogy annak idején a kutak átmérője is olyan nagy volt: kézzel nem lehet csőkutat kiásni.

Ezért errefelé ez a temetési mód terjedt el. A szokások meg lassan változnak, hiszen hiába lenne már mód a függőleges koporsós temetésre, valahogy nem jut eszébe az embereknek, hogy ilyen is létezhet.

2015. szept. 6. 23:21
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Megjegyzem: nem maradna meg állva a koporsóban a halott, hanem összeesne az aljára. Aztán egy halom csont kevedene, halmozódna az alján, ahelyett, hogy vízszintesen mégiscsak egy embert rajzolna ki. Ha ez a legcsekélyebb mértékben is ésszerű lenne, akkor nem te lennél az, aki feltalálja úgy 7 ezer év után.
2015. szept. 6. 23:45
 3/5 anonim ***** válasza:
93%

„Gyorsabb kiásni a sírt”

Te még az életben nem ástál, ha azt hiszed, hogy egy állított koporsó méretű lyukat gyorsabb a földbe ásni, mint egy fektetettet.

2015. szept. 7. 07:33
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Mert sokkal melyebb godrot kellene asni, a mely godor kiasasa pedi sokkal nehezebb kis alapterulettel.

Egy loveszarok is ugy epul, hogy elobb fekvo helyzetu lyukakat asnak mellveddel, utana terdelot es csal a vegen allot ... utana kotik csak ossze arokkal a kozlekedes miatt.

2015. szept. 7. 09:52
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Plusz még:

Ha egy 2 m mély fekvő sírba teszik a halottat, akkor 2 m mélyen van teljes egészében.

Ha állva tennék egy 2 m-es sírba, akkor a feje felett már nem sok föld lenne még egy alacsonyabb embernek sem - feltételezve olyan szűk lyukat, hogy nem csuklana össze. Vagyis, akkor legalább 3 méter mélyre kellene fúrni, ami a régi technikákkal embertelen munka lett volna.

Nekem van több kézi földfúróm, de kötött talajban nem egy élvezet használni. Az elmúlt években leraktam vagy 30 kerítésoszlopot a telken, és innen tudom, hogy sokkal könnyebb egy 60 cm mély 40x60-as gödröt kiásni, mint egy 60 cm-es lyukat fúrni.

2015. szept. 12. 11:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!