A maják tényleg úgy néztek ki mint az apocalypto c. filmben?
A filmet sokan bírálták, főleg azért, mert pontatlanságok vannak benne. A maják békésebb nép voltak, legalább is ekkorra és a konkvisztádorok megjelenése is inkább az azték civilizáció felé tereli a figyelmünket, akik sokkal agresszívabbak voltak.
A filmet főleg Mexikóváros környékén forgatták, így a szereplők minden bizonnyal inkább aztékok, mint maják, bár a film szavai a maja nyelvből valók. Az azték főváros, amelyet 1325 ben alapítottak, ugyanis Tenoctitlan néven pontosan azon a helyen volt.
A pontatlanságokra jellemző, hogy egyet én is kiszúrtam, mivel valaha amatőr csillagász voltam. Szóval a napfogyatkozás után telihold van a filmben, ami képtelenség, mert teliholdkor a Hold a másik oldalon van, nem a Föld és a Nap között.
Különben a majáknak és az aztékoknak is voltak komoly csillagászati ismeretei, így aligha félhettek a napfogyatkozástól. Másrészt a rituális emberáldozatokat a nép nem láthatta, ezeket szűk körben végezték és a hullagödör is kétséges, de kétségtelenül hatásos fogás a rendező részéről.
a 3ashoz esetleg annyit,hogy szerintem egyértelműen lejött a filmből és a jelenetből,hogy az arisztokrácia a nép manipulálására használta fel a napfogyatkozást,mivel pontosan ismerték,sőt tudták mikor lesz színházat csináltak belőle,ezzel is erősítve a hatalmukat.
annyi esetleg,hogy elég gyorsan lement kb 2 perc alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!