Mit tudtok a kunokról?
A tatárjárás előtt jöttek az ország területére. VI.Béla idején. Kunok is a tatárok elől menekültek, ezért jöttek Magyarországra, mert Béla helyet biztosított nekik.
De a tatárjárás idején kimemekültek az országból. Utána mivel az ország nagy része kihalt, elpusztult, vissza hívta őket, és még más népeket is. Meglepő modon a mai kunságok területén voltak ők.:D
"VI.Béla " normális vagy te?
amúgy így volt, és ha a tatár kémek nem uszították volna a magyarokat a kunok ellen akkor egy oldalon harcoltunk volna a tatárok ellen. IV. Béla pedig közép-magyarországi területeket adott nekik a tatárjárás után
Nem ilyesmire gondoltam. Ezeket a dolgokat minden átlagos magyar átlalános iskolában tanítják....
EZEKEN KÍVÜL mit lehet tudni a kunokról??????
Pl. hol éltek mielőtt beköltöztek ebbe az országba? Milyen kulturális elemeket hoztak magukkal? Milyen nyelvet beszéltek? Hogy néztek ki? Korábban milyen kapcsolatban álltak a magyarokkal? Miért fogadták be őket a magyarok? stb...
Én ezt tudom róluk:
A kunok bátor emberek voltak: egy harcos nép, mindannyiukra kiterjedő kiváltságokkal rendelkeztek, az ország védelmezői. Önálló (törökös) nyelvvel rendelkeztek, amit "elhagytak"(hogy beilleszkedhessenek a magyarok közé?). A török betörés miatt sokuknak el kellett hagynia eredeti (magyarországi) lakóhelyét. Egy részükből hajdú lett (akik szintén katonai feladatokat láttak el és szintén kiváltságokat szereztek maguknak, hajdúnemességet).
Nekem ilyen őseim voltak és szeretnék minél többet megtudni róluk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!