Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért reagál így sok ember?...

Miért reagál így sok ember? Nem szeretnek gondolkodni?

Figyelt kérdés

Amikor valaki a cigányokkal kapcsolatban ír-kérdez amiben nemtetszését fejezi ki velük szemben, akkor többen is lereagálják úgy, hogy "ismertem egy embert aki ilyen-olyan rosszvolt, magyar volt nem cigány, háá, akkor nem csak a cigányok a rosszak"

a franc se állítja soha, hogy magyarok között nincsenek aljas férgek, a különbség az arányok, és a kezelhetőség. Egy magyar bűnözőt ha lecsuknak, több esély van a javulására. Egy cigánynál közösségi bűn az ha nem utálod a magyarokat és nem bűnözöl.

Ha azt mondom, hogy az xyp lop, akkor miért az a reagálás, hogy de a qzx is lop! És ezzel el is van intézve.

Ugyanez megy a bkv-s témákban is. Azt mondom, hogy ne bliccelj, ne lopj, akkor a reagálás, hogy ők is lopnak. sorolhatnám még.

visszatérve a cigányokra:

értse meg mindenki végre, hogy akik szerint van cigánybűnözés, azok ugyanúgy elítélik a magyarokat, négereket, kínaiakat is akik bűnöznek.

A másik pedig, hogy sokan leugatnak másokat, hogy úk ismertek rossz magyarokat, meg náluk minden cigány mennyire normális. Aláírom, hogy létezik ilyen, létezik település ahol normálisak a cigányok (azért ilyenkor megkérdezném, hogy melyik település, mekkora lélekszámú, és kb hány cigány él ott, mennyire gazdag a település, stb)

Viszont egy emberrel szemben aki ismer pár normális romát, azzal szemben mindig akad 10 ember aki ismer 2x annyi nem normális romát és több a rossz tapasztalata.

És egy normális romák által lakta településsel szemben kapásból fel lehet mutatni 5 olyat ahol sokkal gázabb a helyzet.

De persze könnyebb nem foglalkozni a többi emberrel.

Én sem olyan helyen lakom. Meg nem járkálok ki éjjel. Viszont azért látom amit látok napközben, mégha meg is húzom magam, és az ismerett ségemben sajnos van sok ember aki olyan helyen lakik ahol félnie kell tőlük és mesélnek érdekes dolgokat. (és amikor arra járok akkor időnként tapasztalom is)

folytathatnám még jó hosszan.

2010. jan. 5. 10:09
 1/5 anonim ***** válasza:

Mi a kérdés???? Itt írtál egy jó hosszú véleményt, amit szerintem sokan el sem olvasnak. Kérdőjelet nem találtam.

Elég kaotikus iromány, de asszem értelek.

2010. jan. 5. 21:10
 2/5 anonim ***** válasza:

"a franc se állítja soha, hogy magyarok között nincsenek aljas férgek, a különbség az arányok, és a kezelhetőség."

És tudod is az arányokat? Mert amikor szakértői becsléseket adtam arra, hogy a cigányok hány %-a bűnöző, vagy hány %-uk él segélyből, akkor eddig még mindig megkaptam, hogy cigányfajvédő, zsidócigány, zsidóbérenc, liberális stb. vagyok.

2010. jan. 7. 11:07
 3/5 anonim ***** válasza:
Szerintem alapvetően arról van szó, hogy az embereket visszariaszt egy ilyen megállapítás. Nem szeretik, ha valaki általánosít. Illetve, sosem lehet tudni, mire gondol a másik. Értve ez alatt, hogy társadalmi vagy ember-ember különbség a kérdés. Tehát, ha én például megállapítom, hogy a cigányok nagyobb része lop (bár erről nem vagyok meggyőződve, mert pl hova soroljuk az adócsalást?) akkor, az jelentheti azt, hogy látom, hogy a két nép közt különbségek vannak és a mi normáink nem az ő normáik. De mondhatom ezt úgy is, hogy a következő cigányról aki szembejön, rögtön feltételezem, hogy lopni volt, és ha egy cigánynak kéne munkát adnom, vagy barátkoznom vele akkor rögtön elhatárolódnék. És szerintem az emberek többsége tulajdonképpen ettől viszolyog. Azt tagadni, hogy a cigányok egy másik népcsoport, így máshogy is viselkednek balgaság volna.
2010. jan. 9. 23:54
 4/5 anonim ***** válasza:

"Szerintem alapvetően arról van szó, hogy az embereket visszariaszt egy ilyen megállapítás. Nem szeretik, ha valaki általánosít."

Fordítva. Az emberek imádnak általánosítani, az általánosítás egyébként egy alapvető szellemi funkció, ami nélkül nem lehetne élni. (Ha nem általánosítanál, akkor 1-2 napon belül éhenhalnál, mert általánosítás révén tudod, hogy ha eddig jött a busz, akkor ezután is jön, és ha tegnap ehető volt a kenyér, akkor ma is ehető, stb.)

Az apró probléma az, hogy az általánosítás bármennyire hasznos, mégsem az egyetlen dolog, amivel a világot megismerjük.

A legtöbb ember azt képzeli, hogy van pl. "cigánykérdés" (a cigánykérdés valójában gyűjtőnév, és rendészeti, munkaügyi stb. kérdések sora tartozik bele, amiket szakmailag lehet megoldani, és amíg valaki nem a részkérdésekre koncentrál, hanem a "cigánykérdés" elvont fogalomra, addig semmit sem fog megérteni és főleg megoldani belőle), ami kb. úgy néz ki, hogy van egy fehér ("liberális") kép a cigányokról és egy fekete ("kurucinfós") kép a cigányokról, és pártállástól függően az a jófej/rosszfej, aki a fekete vagy a fehér mítoszt papagájkodja.

A vicc az, hogy mindkét mítosz hamis, de aki ezt tudja, az jobb, ha ezt a tudást magában tartja, mert a liberálisok lefasisztázzák, a zsurucinfósok lezsidózzák.

"Tehát, ha én például megállapítom, hogy a cigányok nagyobb része lop"

Ami persze konkrétan hamis állítás, de ha ezt el merem mondani, akkor már le vagyok zsidózva,

"akkor, az jelentheti azt, hogy látom, hogy a két nép közt különbségek vannak"

Nincsen cigány nép. A cigány egy gyűjtőnév, egy csomó etnikum gyűjtőneve, ezeken az etnikumokon belül kasztok és helyi szubkultúrák tömege van. El lehet olvasni a Solt-tanulmányt, fent kering a neten. Nincs két egyforma cigánytelep, a két legkülönbözőbb cigánytelep kb. annyira eltér, mintha két különböző kontinensen lennénk.

"És szerintem az emberek többsége tulajdonképpen ettől viszolyog."

Az emberek többsége nem ettől viszolyog, hanem ezt csinálja. És helyesen, mert mint mondtam, általánosítás és előítélet nélkül nem lehet élni.

"Azt tagadni, hogy a cigányok egy másik népcsoport, így máshogy is viselkednek balgaság volna."

A cigányok nem nép, ez egyszerű tévedés.

2010. jan. 10. 10:20
 5/5 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező: biztos vagy te abban, hogy te magad szeretsz gondolkodni és kellő racionalitással teszed azt, nem pedig a véleményedet kevered az igazsággal?

Arányok: arányszám? Mennyiből mennyi?

Kezelhetőség: saját tapasztalat egy standard eljárással?

Javulási esély: voltál már börtönben (megfigyelőnek pl)? Ha igen, akkor annyiszor, hogy reprezentatív módon állíthasd: a magyar jobban "javul"?

stb.

+ még annyi, hogy valóban hiányzik a kérdés: amit írtál az inkább egyfajta válasz volna, csak nem kerestél hozzáillő kérdést.

2010. jan. 12. 08:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!