Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Örülnétek neki, ha végleg...

Örülnétek neki, ha végleg kimenne a divatból a húsvéti locsolkodás?

Figyelt kérdés

Szerencsére úgy veszem észre, egyre inkább afelé tartunk, a fiúk nem járnak locsolni, a lányok gyűlölik ha meglocsolják őket. Az egészet felesleges jópofizásnak tartom. Én a magam részéről egész nap itthon leszek húsvétkor, már évek óta nem locsolkodom.

27/F

2014. ápr. 20. 12:53
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Én két dolognak örülnék a húsvéti locsolkodással kapcsolatban:

1. Vagy vegyük komolyan, és akkor ne szégyelljünk akár népviseletet ölteni, reggel korán felkelni, locsolóverseket írni, sőt versenyt tartani és a legjobb locsolóverseket díjazni; a fiúk, ahogy régen, csoportosan menjenek lányismerősökhöz, és az a nap akkor tényleg erről szóljon; ezen kívül élesszük fel a többi népi hagyományt is, pl. a májusfa állítását, lucaszéket stb. Mint ahogy számos ország ápolja és nagy becsben tartva őrzi a hagyományait, pl. Németország, ahol még mindig járnak népviseletben, vagy a többi német nyelvterület.

VAGY, ha senkit nem érdekel, akkor felejtsük el ezt az egészet, hagyjuk a fenébe és akkor tényleg legyen az, hogy menjen ki a divatból és ne bohóckodjunk mesterkélt versekkel meg ilyen hülyeségekkel. Én az első megoldásnak jobban örülnék, de számomra bármelyik jobb, mint ez a se ez, se az-állapot. Most csak egy kissé jópofa, de fárasztó hagyománynak érzem, ami valahogy rajta maradt a kellemetlen kötelességként a nyakunkon és nem tudunk mit kezdeni vele, mert igazán senki nem gondolja komolyan, de azért mégis csináljuk. Szerintem ez a legrosszabb. Vagy csináljuk, vagy ne csináljuk, de ne félig meg "egy kicsit", mert így csak egy szellemiség, tartalom nélküli bohóckodás az egész.

2014. ápr. 25. 14:15
 12/14 anonim ***** válasza:

Miert ne lehetne bohozkodva is folytatni?

A locsolas nem vallasos hagyomany, inkabb egy kedves babona.

2014. ápr. 25. 14:22
 13/14 anonim ***** válasza:

"Miert ne lehetne bohozkodva is folytatni?"

A "bohóckodást" itt nem úgy értem, hogy bohókásan, viccesen csináljuk ezt az egész locsolósdit. Úgy értem, hogy magát a hagyományt bohóckodjuk el ezzel a "nem is igazán akarjuk, de azért megtartjuk, mert kötelező, túl akarunk lenni az egész nyűgön, amit egyszer egy évben meg kell csinálni, mert van ez a régi, bugyuta szokás"-hozzáállással. Sokkal jobb lenne, ha nagyobb tisztelettel kezelnénk és tényleg arra használnánk, hogy összehozzuk vele az embereket, felkeressünk régi ismerősöket. Úgy, mint angolszász országokban a Halloween, vagy német vidékeken a májusfa.

2014. ápr. 25. 16:59
 14/14 anonim válasza:
3%
NEM! 16 éves vagyok!!! És MAGYARNAK érzem magam! eljárok locsolni , őrzöm a hagyományokat! Szebb jövőt!
2014. ápr. 28. 17:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!