Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Mit jelenta karácsony? Miaz?

Mit jelenta karácsony? Miaz?

Figyelt kérdés
már sok oldalt megnéztem,sütiket csinálnak meg egy fenyőre raknak gömböket.ez mire jó? vagy mégtudnom kellene róla valamitt? a suliban már kicsúfoltak ezmiatt hogy nemtudom mi az. még a legjob barátnőm is pedig el is magyarázta a fenyőfásat.nézegettem karácsonyi rajzokat.mit jelképeznek a dobozok? 9éves vagyoyk majd nagyob koromban tudok meg mindent róla?
2009. nov. 29. 16:10
1 2
 1/15 anonim válasza:
100%
NE aggódj! Számomra ez egy kicsit fura, hogy nem tudod, hogy mi az hogy karácsony? A hívő ember Jézus születését ünnepli ezen a napon. Karácsony december 24-26ig van. a karácsony a család összetartását jelképezi. A gyerekek ilyenkor a fa alá ajándékot kapnak. A fát ilyenkor felszoktuk díszíteni szaloncukorral, meg egyéb díszekkel. Remélem segíthettem. Amúgy ne is törődj azokkal, akik kinevetnek. Ha annyira vicces számukra, akkor nevessenek csak. Ne vedd magadra.
2009. nov. 29. 16:24
 2/15 anonim válasza:
100%
első vagyok. Ez kimaradt. A dobozok azok az ajándékok.
2009. nov. 29. 16:26
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

A karácsony Jézus születésének az ünnepe. Gondolom róla már hallottál.

Bár Jézus csillagászati számítások szerint (a betlehemi csillagra alapozva) április 17-én született, de mivel a Római Birodalomban december 25 több vallás ünnepe is volt, ezért ezt is akkorra rakták.

Az ajándékozás, a fenyőfa stb. hagyománya csak a XVII. század után alakult ki.

2009. nov. 29. 16:42
 4/15 anonim ***** válasza:
2009. nov. 29. 16:48
 5/15 A kérdező kommentje:
az ajándékot mástól kapom?a többiek aztmondták hogy valaki hozza.
2009. nov. 29. 16:57
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

A hagyomány szerint a kisjézus hozza az ajándékot. Ami eleve logikátlan, mert a történet szerint eredetileg ő kapta és amellett egy újszülött hogy hozna ajándékot. Az amerikaiaknál viszont a mikulás hozza. Valójában a szüleid.

De ezt ne hangoztasd az osztálytársaid előtt, mert ők valószínűleg még úgy tudják, hogy a Jézuska hozza!

2009. nov. 29. 16:59
 7/15 anonim ***** válasza:
82%
Jaj!!! Egy újabb kamu kérdés!! Szánalmas:((((
2009. nov. 29. 17:06
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

A karácsony eredetileg a téli napforduló ünnepe volt, és a rómaiaktól ered. Ilyenkor az isteneket igyekeztek kiengesztelni áldozatokkal és ünnepséggel, mert úgy gondolták,hogy a téli hideg és sötét időszak az istenek rosszkedvéből fakad. Ezért mulatságokkal akarták felvidítani őket, hogy újra meleg és napsütés legyen.

A kereszténység elterjedése után a keresztények Jézus születését ünneplik ekkor(bár ő nem télen született). Ezért is mondják azt a gyerekeknek,hogy a Kisjézus hozza az ajándékokat (úgy, mint a Télapó vagy a Húsvéti nyuszi).

Legelterjedtebb körökben ez a szeretet ünnepeként ismert és ezért ajándékozzuk meg szeretteinket.

A karácsonyfa története pedig az,hogy egyszer egy nagyon szegény ember nem tudta megajándékozni karácsonykor a gyermekét, mert nem volt semmije, ezért az az ötlete támadt, hogy kiment az erdőbe, letört egy nagy faágat, bevitte a házba és teleaggatta dióval,almával, és mindenféle dísznek használható dologgal. Szóval a fa azt jelképezi,hogy nem az számít, milyen ajándékot kapsz, hanem az, hogy mekkora szeretettel adják.

Végső soron durván összefoglalva: a karácsony a keresztényeknek Jézus születésének ünnepe,a többieknek pedig a szereteté, esetleg az otthon melegéé, és a reményé (ahogy az ókori rómaiaknál). A többi kacat pedig csak divat és reklámfogás :)

egy történész hallgató

2009. nov. 29. 17:24
 9/15 anonim ***** válasza:

Én úgy tudtam, hogy az első karácsonyfát egy katona állította, már nem tudom melyik háborúban, amikor egy családnál volt téli szállása, és hogy megköszönje (nem volt semmije ezért) vágott egy fenyőágat és... a többit már az előző elmondta.

Egy 20 éves történész hallgató

2009. nov. 29. 17:37
 10/15 anonim ***** válasza:
én is 20 éves vagyok :D (a másik történész hallgató)...én még gyerekkoromban hallottam a faállítás történetét, onnan jegyeztem meg, lehet, hogy van rá több magyarázat is... végülis ez a része már csak szájhagyomány útján terjedő mese, feljegyzések nincsenek róla, szóval akár lehetett úgy is, ahogy te mondod, esetleg a kettő keveréke :)
2009. nov. 29. 18:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!