Hol volt szokás csak a fiú gyermeket gyereknek hívni?
Figyelt kérdés
Hol nevezték csak a fiút gyereknek és külön a lánygyereket lánynak. Melyik népcsoportnál?2009. okt. 12. 18:14
1/9 anonim válasza:
Szerintem nem ilyen, vagy olyan népcsoportoknál, inkább régebben és az egész országban. Hatvan évvel ezelőtt /családi elbeszélésból tudom/ egy rokonunknál idősebb korban szült /és otthon!/ egy asszony. A kicsi majd 5 kilóval született és meghalt. Mikor megkérdezték a nagymamát, mi volt: fiú, vagy kislány? A válasza ennyi volt: "gyerek", vagyis értelemszerűen fiú. Az eset Veszprém megyében történt egy kisvárosban.
2/9 anonim válasza:
A hunoknál volt jellemző, hogy az apa azt mondta?: van egy fiam, meg egy istencsapása (magyarul lány).
Egyébként igaza van az előzőnek. Ez a XX. századig kb. mindenhol jellemző volt.
A hatvanas évekig például Spanyolországban minden nő személyigazolványában a "nő" helyett az "asszonyállat" kifejezés szerepelt.
Az ember-asszony párosítás még ma is meg van (magyarul férfi-nő. Eszerint a nő nem ember :) )
Ebből fakadóan a lány sem gyerek. Legalábbis megnevezésében.
Ez a középkorban még biztos, hogy egész Európában jellemző volt. Aztán fokozatosan kiveszett, de mint mondtam, a XX. századig még a világ nagy részén jellemző volt.
3/9 anonim válasza:
Még a 60-70-es években is ( főleg a vidéki vagy parasztcsaládoknál is)a gyerek megnevezés alatt csak fiút értettek,az ember alatt csak a férfit,ha pedig azt kérdezték valakitől,hogy hány családja van,akkor arra voltak kívácsiak,hogy hány gyereke van az illetőnek.Ez az egész országban így volt.De kisebb falukban még az idősebbek ma is így használják.
4/9 anonim válasza:
Azért az meg jó volt, hogy volt, ki megszülje a GYEREKET, ugye! Hülye régi szokások!
5/9 anonim válasza:
én a mai napig kiütést kapok, amikor a nők úgy beszélnek a férjükről, hogy az "emberem" vagy akár az "uram".
49/F
6/9 anonim válasza:
Jaja még a XX. század eleji Magyarországon is a fiú volt a gyerek, a kislány pedig a jány.
7/9 anonim válasza:
Melyik népcsoportnál? A magyarnál. Még a nagymamám mai napig néha csak a fiúkat nevezi gyereknek, de nem szándékosan csinálja, megszokta, hogy az ő szülei még úgy mondták.
8/9 anonim válasza:
A Tolna megyei Medina községben a fiatalok is sokszor így használják. Bátyám lakik ott, és kérdezték tőle, hogy "Na, gyereked született?"
9/9 anonim válasza:
Görögbe pont fordítva volt, van 1 fiam meg 2 gyerekem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!