A különböző népeknek megvannak a saját meséikben élő szörnyetegeik, mik a hozzánk köthető szörnyek?
Számos, a magyar népi hiedelemvilághoz köthető mitikus lény van. Egyszer régen írtam egy szakdolgozatot a Kárpát-medence népi mondavilágának lényeiről, bár ezek között volt több olyan is, amely a mai területhatárok szerint már nem magyar.
Pl.: vadleány, iglic, mit-mitke, lidérc, lajdérc, lodovérc, ludvérc, lápi lidérc... stb.
A lidérc egy tág fogalom, kb. a germán nyelvterületeken honos kobold megfelelője, és számos alfaja van. Lásd fentebb.
Ezekhez az iglic, lodovérc stb. hez van egy összefoglaló gyűjtemény?
Turul, griffmadárt, és csodaszarvast én is ismerem, mindenféle, fajta jöhet.
Hát a lidérc - lúdvérc .... elég távol áll a koboldtól.
A lúdvérc egy fekete sánta csibe ami a lidérctojásból kél ki amit a gazdája a hóna alat kőt ki három hét alatt. Ezután mindenféle pénzeket és aranyat hord neki a padlásra, de ha a gazda megharagítja akkor tüzet hoz. Na ez nem kobold.
Egyébbként a magyar sárkány abban specifikus a más népek sárkányaihoz képest, hogy alakja nem gyíkszerű, hanem hatalmas ember alakú, lovagol, kezei vannak, buzogányal harcol...., lehet egy feje vagy több - három, hét, tizenkettő, palotában lakik nem barlangban, az elrabolt királylányt nem eszi meg hanem feleségként esetleg szolgálóként tartja, nem feláldozott királylányokat és legényeket eszik, hanem főtt ételt amit a királylány föz neki, tányérból asztalnál. Ez más népeknél nincs így (bár valahol olvastam, hogy a török népeknél, ujguroknál is eredetileg ilyen, de ezt nem állítom)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!