Írnátok nekem különböző népek folklórjából tündéreket és lidérceket? (lent)
Sajnos nem sokat ismerek és többről is szeretnék tudni.
Pl. Banshee - kelta
Iele - Románia
Vila- szláv
Rusalka - orosz
Szóval hasonlókat szeretnék kérni :)
Ja, és emlékszem egy lidércre, amit úgy tartották, hogy éjszaka sikít. Felismeri valaki?
Tudtommal a banshee sikít.
A közép-európai népi hiedelemvilágban egy csomó van, pl. vadleány, fődi ürdüng, iglic, mit-mitke... Egyszer régen írtam róluk egy beadandót, de már nem emlékszem többre. Viszont ahhoz a netről gyűjtöttem anyagot, úgyhogy keress rá. Vannak még.
Kelta: redcap, leprikón
Germán: kobold (a kobold egyébként germán eredetű szó)
Cseh (és szlovák): vodník - zöld ruhájú, zöld csúcsos kalapú, zöld bőrű, zöld hajú, béka ujjú vízimanó, az örvényben lakik, lehúzza az embereket a víz alá és a lelküket csuprokban tartja a víz alatti otthonában. Teliholdkor a füzfán szokott ülni és varogatja a kabátját a holdfénynél. A csehek hastrmannak is nevezik (ejtsd hasztrmann), ez a német Wassermannból lett elferdítve. A németek is ismerik.
Víla (tündér)- van vízi és erdei, nagyon szépek. Vannak jók is, de általában roszak, akik teliholdkor halálra táncoltatják az erdőben járó legényt.
škriatok - kobold szerű erdei törpe, ha nem is gonosz, de rosz tréfát tesz ki veled.
Ježibaba - boszorkány, a magyar vasorrú bába alternatívája.
Krakonoš - a Cseh Krkonoše hegység ura, öreg ember alakja van hosszú moha szakállal és hajjal, óriás és nagy mágikus hatalma van, egy tölgyfát hord bot gyanánt.
A németeknél a Rübezahl a hegyek ura.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!