Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Írnátok nekem különböző népek...

Írnátok nekem különböző népek folklórjából tündéreket és lidérceket? (lent)

Figyelt kérdés

Sajnos nem sokat ismerek és többről is szeretnék tudni.

Pl. Banshee - kelta

Iele - Románia

Vila- szláv

Rusalka - orosz

Szóval hasonlókat szeretnék kérni :)

Ja, és emlékszem egy lidércre, amit úgy tartották, hogy éjszaka sikít. Felismeri valaki?

2013. máj. 15. 15:22
 1/7 anonim ***** válasza:

Tudtommal a banshee sikít.

A közép-európai népi hiedelemvilágban egy csomó van, pl. vadleány, fődi ürdüng, iglic, mit-mitke... Egyszer régen írtam róluk egy beadandót, de már nem emlékszem többre. Viszont ahhoz a netről gyűjtöttem anyagot, úgyhogy keress rá. Vannak még.

Kelta: redcap, leprikón

Germán: kobold (a kobold egyébként germán eredetű szó)

2013. máj. 15. 15:29
 2/7 mustafa33 ***** válasza:

Cseh (és szlovák): vodník - zöld ruhájú, zöld csúcsos kalapú, zöld bőrű, zöld hajú, béka ujjú vízimanó, az örvényben lakik, lehúzza az embereket a víz alá és a lelküket csuprokban tartja a víz alatti otthonában. Teliholdkor a füzfán szokott ülni és varogatja a kabátját a holdfénynél. A csehek hastrmannak is nevezik (ejtsd hasztrmann), ez a német Wassermannból lett elferdítve. A németek is ismerik.

Víla (tündér)- van vízi és erdei, nagyon szépek. Vannak jók is, de általában roszak, akik teliholdkor halálra táncoltatják az erdőben járó legényt.

škriatok - kobold szerű erdei törpe, ha nem is gonosz, de rosz tréfát tesz ki veled.

Ježibaba - boszorkány, a magyar vasorrú bába alternatívája.

Krakonoš - a Cseh Krkonoše hegység ura, öreg ember alakja van hosszú moha szakállal és hajjal, óriás és nagy mágikus hatalma van, egy tölgyfát hord bot gyanánt.

2013. máj. 17. 00:39
 3/7 mustafa33 ***** válasza:

A németeknél a Rübezahl a hegyek ura.

[link]

2013. máj. 17. 01:18
 4/7 anonim ***** válasza:
A németeknél a sellők és a vízi emberek. Törpék, óriások is megtalálhatók. A Grimm mesékben utána nézhetsz.
2013. máj. 17. 14:57
 5/7 A kérdező kommentje:
köszi nektek :D
2013. máj. 18. 16:45
 6/7 anonim ***** válasza:
Onibaba - ő egy démon, aki a mocsarakban kísért és embereket gyilkol.
2013. júl. 6. 21:11
 7/7 anonim ***** válasza:
Ja, azt lehagytam, hogy japán.
2013. júl. 6. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!