A birka és a bárány abszolút szinonimák, vagy van valami különbség közöttük? (Pl. életkorbeli, nembeli. )
A koruk a különbség, kb. l év.
Biztosan hallottad már a kifejezést: mint a ma született bárány, no ő a fiatal.
Ez innen van a GYK-ról:
Nah jó mostmár én válaszolok XD
Egy Juhász fiától olvashatjátok hogy a bárány az nem más mint a
kicsi birka, a tokjó az éves de még nem fedeztetett jerke
a jerke a nőstény juh, a kos meg a hím juh.
A juhok ivar és kor szerinti megnevezésére gazdag és történetileg, valamint tájilag differenciált szókészlete van a magyar nyelvnek. A hím ivarú: a kos, Erdélyben a berbécs; kifejlett nőivarú: a juh, anyajuh; herélt: az ürü, örü, a későn herélt juh neve cap; kisállat egy éves korig: a bárány (ivar szerint: kosbárány, jerkebárány, ürübárány); egy év feletti növendék: a toklyó, néhol ennek nősténye a szűz vagy diszke.
Vagyis az a válasz a helyes, hogy a bárány növendék, nem ivarérett birka
16:15!
Jólesett végigolvasni a válaszod.
A birka, már felnőtt. De ez a kifejezés nem utal a nemére, ugyanúgy lehet kos, mint most nem ugrik be, talán jerkének mondják a nőnemű felnőtt birkát??? Talán???
Majd egy nálamnál jobban hozzáértő lefixálja, hogy is van ez, de az biztos, hogy a birka kifejezés az csak az állat fajtájára vonatkozik, azon belül, hogy fiú vagy lány, ezzel a kifejezéssel nem lehet meghatározni.
Köszönöm neked is. :) Egyébként a második válaszadó mindent részletesen megírt, azt is, amit te kérdezel. ;) Viszont az ő soraiból se volt egyértelmű számomra, h a birka szót pontosan mire is használják, de ezt meg válaszodból tudtam meg egyértelműen.
Köszönöm mindannyiótoknak. :)
Kedves hatos, kérdésedre én azt szűrte le a válaszokból:
JUH: mindkét ivarú és bármilyen korú állatot jelöl, mégpedig egy bizonyos fajta állatot.
BIRKA: olyan juh, amely nagykorú, ivarérett (mindkét neműre mondják).
...valamint, mivel (idézem) a "jerke a nőstény juh", és "kifejlett nőivarú: a juh, anyajuh",
ezért
VÁLTOZÓ, hogy a juh szót mikor éppen az állatfajra értik, mindegyik neműre, korúra;
mikor meg az (ivarérett) nőstény birkára.
A birka és a juh között pont annyi a különbség, mint a kutya és az eb között.
A magyar nyelvben rengeteg szó van ugyanannak a valaminek a meghatározására, de vannak kivételek: pl. van birkapásztor, de nincs birkász, helyette mondjuk, hogy juhász.
És szerintem van még olyan is, hogy:
"Értelmező Szótár", és akkor még kismillió változatot lehet belőle kiszótárazni!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!