Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Sürgős! Palóck? Néprajzi...

Franchi kérdése:

Sürgős! Palóck? Néprajzi táborba kell írnom! Összes ünepük

Figyelt kérdés

Palócokról kéne egy egész éves összefoglalót csinálnom (szokásaik) tehát jan 1-től dec 31-ig minden Ünnepük (busójárás), tehát mint nálunk mondjuk a aguszt 20.a

Valami linekt tudnátok adni ahol mindegyik rajta van, és kb egy A4 es lapnak megfelelően ír róla?? nagyon megköszönném

2013. márc. 18. 17:51
 1/5 anonim ***** válasza:

Palól területen élek, de fogalmam sincs. Nem tartunk külösebb ünnepeket, mint amiket máshol. Vagy csak már feledésbe merültek.

[link]

2013. márc. 18. 18:19
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen, ezt én láttam de nem jó :/ hát sajnálom...de azért köszönöm :)
2013. márc. 18. 18:29
 3/5 anonim ***** válasza:

Palócók Nógrád megyében élnek, busójárás meg Mohácson van.

És hogy kerül ide augusztus 20-a??... mint nálunk? náluk nincs augusztus huszadika? Szent István napi szokások az egész orzságra jellemzőek. A fent látható link nagyon jó, csak egyetlen hibája, hogy a felsoroltak 80%-a is szinte az egész országra jellemző népszokást említ, májfa állítás, pünkösdi királyság, Luca széke...stb

...nem mondom, szép feladat jött veled szembe, restellem, hogy nem tudtam segíteni

2013. márc. 18. 19:20
 4/5 A kérdező kommentje:
agusztus 20. a tudom, hogy ,,nincs,, ilyen...csak gyorsan jött...Igen elég nehéz.... az összes szokásról mondom egy A4 es oldalt kell valahogy csinálnom....de nem para...de azon az oldalon nem elég részletes
2013. márc. 18. 19:58
 5/5 mustafa33 ***** válasza:
A busójárást ne keverd bele. Legalábbis ne ezen a néven, mert azt mi így nem ismerjük. Van farsangfarkán maskarázás, vagy valahol nyársazának is mondják, ez sajátkészítésű lakodalmas menetet gúnyoló maszkokba oltözött legények, még a menyasszony is egy lehetőleg nagy darabb legény (ha szakálas még jobb) járja végig a falut egy vasnyársal amire feltűzik nekik a szalonnát, kolbászt, egy hordócskát is visznek, abba töltik nekik egybe a mindenféle bort (☻), és kosárba gyűjtik a tojást. Ahol nem kapnak, ott a "bundás" lop. A gyűjtöttből rántottát csinálnak este, és mulatnak a kapott borral. Akkor már a lányok is ott vannak. Ezt már kevés helyen tartják (Gömöri falvak). Gömöri szokás volt az "aszony bál", ide csak asszonyok mehettek, férfinak tilos volt. Egymásal mulattak, és annyit ihattak amennyit bírtak, nem volt szabad ezért megszólni, vagy a férjnek megróni az asszonyt.
2013. márc. 18. 23:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!