Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért "parasztozzák" egymást...

Miért "parasztozzák" egymást az emberek Magyarországon?

Figyelt kérdés

A köznyelvben idehaza a paraszt egy pejoratív fogalom lett. De miért? Amikor egyszerű földmávest jelent? A műveletlenséggel függ össze? Mert ostoba bunkó minden társadalmi rétebgen lehet.

De tényleg, miért nem azt mondják hogy "bunkó" vagy hasonló a paraszt helyett? Amikor minden bizonnyal a hazai lakosság 80-90%-ának igenis hogy parasztok voltak az ősei, soknak még nem is olyan rég, akár 1-2 generációval ezelőtt is....

2009. aug. 10. 22:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
43%

Mert tuskók.

A paraszt azt jelenti, hogy gádzsó. Vagyis nem szép cigányember, csak buta paraszt = magyar. A cigányból vettük át.Parsztnak nevezi nálunk a cigány a magyarokat.

A gádzsó=paraszt, ez a fordítása.

A csaj, kodel, csávó, kaja, csór stb. mellett ez is átjött.

2009. aug. 10. 23:24
 2/13 anonim ***** válasza:
5%
aki dolgozik az alsóbb rendű...miért anyáznak és baxmegolnak?
2009. aug. 10. 23:25
 3/13 anonim ***** válasza:
67%

A bmeg is eredetileg azt jelentette. "go!" Vagyis "davaj!" A katonák mondták, mikor indultak csatába. Török eredetű.

Ma meg bármelyik szó helyett használhatod.

Használjuk földműves értelemben is. Tisztelettel. De pl. Békés megyében ahol én laktam, soha nem használták foglalkozásnévként, csakis sértésként. 1965 óta. Csongrádban meg mindenki parasztnak nevezi a földművest.Először én szégyelltem kimondani.

2009. aug. 10. 23:31
 4/13 anonim ***** válasza:
59%

Kedves 23:31!

Ez itt Csongrád megye, és mióta az adófizetőkön élősködnek az általad említettek, már csak őstermelők!

Kedves kérdező :miért "őstermelőzik" egymást az emberek,és miért parasztozzák a magyarokat a cigányok?

2009. aug. 10. 23:49
 5/13 wheeler válasza:
66%
ki beszélt itt a cigányokról? ne tereljük a témát... egyébként azért, mert ilyen a magyar ember... (félreértés ne essék, én is az vagyok). a másikba mindig bele "kell" kötni, eleve ellenségesnek kell lenni a másikkal szemben. valahogy ez kezd rögzülni mostanában az emberekben. egyébként azért "paraszt", mert a paraszt bunkó. ez is egy ilyen berögzült dolog, pedig nem igaz. a bunkót valahogy nem veszik magukra az emberek, viszont ha azt mondják nekik, hogy paraszt, azzal már tudnak azonosulni :D. ez bután hangzik, de így van.
2009. aug. 11. 01:37
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, a 01:37-es korrekt volt, de a legelső válaszban is sok igazság van! Lehet h a cigány szójárás lett átvéve, mivel ők tényleg a parasztot sértésnek használják. De az itteni emberekre ez nagyon iga zés nemtudom miért tényleg, hogy a bunkó nem sért meg senkit, a paraszton meg besértődik mindenki.....Mi a tanulság? Kétkezi munkát végezni sokkal kínosabb mint idióta, sértő módon viselkedni! Na, ha ezt a hülye mentalitást valaki el tudja magyarázni :S .......Bár szerintem is inkább manapság az emberek zöménél egy rossz beidegződés ez a parasztozás. Mondjuk én tudatosan próbálom is kerülni a használatát...
2009. aug. 11. 09:58
 7/13 anonim válasza:
0%
azért parasztozzák egymást az emberek, mert ilyen kérdéseket tesznek fel.
2009. aug. 12. 22:14
 8/13 A kérdező kommentje:
Meg azért mert csak azért is beszólnak olyan alakok mint te
2009. aug. 12. 23:06
 9/13 anonim válasza:
0%
látod, megy ez ;)
2009. aug. 14. 00:26
 10/13 anonim válasza:
egyébként ekkora parasztságot hogy lehet kérdezni, nem hallottál még szlengről?
2009. aug. 14. 00:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!