Miért "parasztozzák" egymást az emberek Magyarországon?
A köznyelvben idehaza a paraszt egy pejoratív fogalom lett. De miért? Amikor egyszerű földmávest jelent? A műveletlenséggel függ össze? Mert ostoba bunkó minden társadalmi rétebgen lehet.
De tényleg, miért nem azt mondják hogy "bunkó" vagy hasonló a paraszt helyett? Amikor minden bizonnyal a hazai lakosság 80-90%-ának igenis hogy parasztok voltak az ősei, soknak még nem is olyan rég, akár 1-2 generációval ezelőtt is....
Mert tuskók.
A paraszt azt jelenti, hogy gádzsó. Vagyis nem szép cigányember, csak buta paraszt = magyar. A cigányból vettük át.Parsztnak nevezi nálunk a cigány a magyarokat.
A gádzsó=paraszt, ez a fordítása.
A csaj, kodel, csávó, kaja, csór stb. mellett ez is átjött.
A bmeg is eredetileg azt jelentette. "go!" Vagyis "davaj!" A katonák mondták, mikor indultak csatába. Török eredetű.
Ma meg bármelyik szó helyett használhatod.
Használjuk földműves értelemben is. Tisztelettel. De pl. Békés megyében ahol én laktam, soha nem használták foglalkozásnévként, csakis sértésként. 1965 óta. Csongrádban meg mindenki parasztnak nevezi a földművest.Először én szégyelltem kimondani.
Kedves 23:31!
Ez itt Csongrád megye, és mióta az adófizetőkön élősködnek az általad említettek, már csak őstermelők!
Kedves kérdező :miért "őstermelőzik" egymást az emberek,és miért parasztozzák a magyarokat a cigányok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!