Sok roma miért szereti annyira a csicsás, gyakran giccses dolgokat?
"Ők így dolgozzák fel a gazdag/szegény különbségeket, náluk ezek a jelképek többet érnek. A nem romák szemében ez elavult."
Szerintem is erről van szó, plusz arról, amit a #9-es írt. Az alacsonyabb társadalmi rétegekből jövő embereket pont úgy lehet megismerni, hogy úgy hiszik, hogy nekik meg kell mutatniuk, hogy ők is gazdagok, és ezért ezeket a jelképeket használják. A gazdag romák, drogbárók, rapperek vagyis a sok pénzzel rendelkező, de kulturális háttér nélküli emberek szokták ilyen feltűnően villogtatni a vagyonukat: cigányoknál divatosak a "fuxok", a csicsás ékszerek, a giccses díszítések a házakon; gettóból jövő meggazdagodott rapperek tigriseket tartanak, méregdrága öltönyöket vesznek, helikopterrel járnak; drogbáróknál meg szoktak találni aranyozott pisztolyokat, AK-47-eseket, aranyozott órákat, stb. Mint ahogy itt is írják:
Az ilyen emberek fontosnak tartják a státusszimbólumokat, mert az ő kultúrájukban a gazdagságot az ilyen tárgyi dolgok bizonyítják. Mint ahogy régen az jelezte, hogy valaki gazdag, ha jó húsban volt (sok az étel, sok a földje), náluk a nagy, díszes, hivalkodó dolgok szimbolizálják a sok pénzt. Ezzel szemben ha megnézel egy tanult, értelmiségi gazdag embert, azt látod, hogy nem feltétlenül teszi közszemlére a gazdagságát, a pénzét kulturális dolgokra, ritka könyvekre, borokra költi, utazgat. Ha megnézel egy fotót Bill Gates-ről vagy Steve Jobs-ról, ők pl. egyáltalán nem tartották fontosnak, hogy az öltözködésük által jelezzék, üzenjék a világnak, hogy ők gazdagok. Mert számukra már nem is fontos jelezni. Gazdag emberek sokszor jobban szeretik a diszkréciót. Nézd meg Svájcot, ami a világ egyik leggazdagabb országa: egyszerű, rendezett, szép, de semmi fölösleges pompa, semmi árulkodó rongyrázás. Sőt, kívülről nézve annyira egyszerűnek, annyira szerénynek tűnik egy svájci ház, vagy város, hogy megtévesztő. Ők még ráadásul spórolnak is, tényleg nem mutatják ki közvetlen módon, hogy gazdagok. Csak közvetett módokon, pl. hogy drága hobbijaik vannak, hogy ráérnek utazgatni, hogy távoli országokban vesznek házakat, extrémsportokat űznek, stb. A kultúra nélküli, alacsony sorból jövő gazdag embereket arról lehet megismerni, hogy közszemlére teszik a gazdagságukat, míg a magasabb rétegekből jövő gazdagok nem érzik fontosnak, hogy megtegyék.
státusszimbólum
ezért is hordanak arany fuxokat
én csak azt nem értem, pl hogy Junior párja szerintem nem roma, meg Junior is magyarként él valahol, akkor miért akar arany csillogós tapétát, ahelyett, hogy önmagát adná, utánozza a romákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!