Na. Ebben a böjt-dologban mi a pláne? Ha vasárnap húst eszel?
Figyelt kérdés
Én egész gyerekkoromban úgy nőttem fel, hogy csak hétvégén ettünk húst.(a menza törte meg) Akkor 14 évig böjtöltem?
Hiszen így 100 évig is tudnék böjtölni. Akkor mi a lényeg ebben?
2012. márc. 1. 07:23
1/6 anonim válasza:
Nem a hús a lényeg, hanem hogy megvonj magadtól valami olyan dolgot, amit szeretsz. Pl. ha eldöntöd, hogy ma nem eszel sütit vagy nem facebookozol, az is böjt. Az értelme annyi, hogy ha meg tudod állni, hogy tényleg ne tedd meg, akkor fejlődik az önuralmad és ezáltal a személyiséged. Ez az egész nem a kajáról szól. Egyrészt azért ragadt meg az emberekben ez a hús-dolog, mert ugye húsvét előtt van a nagyböjt, még az ünnep magyar neve is azt sugallja, hogy hús-vét, vagyis hogy ekkor (v)eszünk húst. Másrészt meg régen a lakomáktól, drága és finom ételektől való tartózkodás jelentette a legnagyobb kihívást a gazdagabb vallásos embereknek.
2/6 Andizsuzsi válasza:
A böjtben nem az a pláne, hogy nem eszel húst. Megtartóztatod magad a különböző örömöktől, ilyenkor nem illik bált tartani, lakodalmat, zenés mulatságot. Sokan tesznek egyéni felajánlásokat, mint az előttem szóló is mondta, számukra kedves dologról mondanak le. A lényeg a lemondáson van.
3/6 anonim válasza:
A böjt lényege a szervezet méregtelenítése. Télen a disznótorok után az emberek jól bezabáltak és szükségessé vált egy kis könnyed időszak, amikor lightos dolgokat fogyasztottak. Nem kell belekeverni semmilyen vallásos meggyőződést. Szimplán jót tett a szervezetnek. Persze akkor még ésszel csinálták.
4/6 A kérdező kommentje:
a böjt leki dolog, az étkezés csak követi
2012. márc. 1. 20:41
5/6 A kérdező kommentje:
a böjt lényegét értm, csak azt nem értem, miért nevezik böjtnek, ha ugyanúgy esznek húst?
2012. márc. 1. 20:42
6/6 ronai válasza:
Sok jó dolgot tudtam meg a böjtről , már-már kedvem lett hozzá és még tart!mármint a kedvem.
Nekem legnagyobb megvonás a reggeli tejeskávé, a tejet elvontam és a sütit!
Most éppen ott a nagyi fánkos tálja az asztalon házi baracklekvárral és nem eszem belőle!
Egy fogadalamat tettem, amit nagyon szeretnék elérni, jobban vágyom rá mint a lottó 5 re.
Ez ad erőt.
és jöjjön a link: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!