Japán miért tudja ennyire eladni magát? Mi ez a japánmánia?
"És egy elzárkózott, majd lebombázott, vesztes ország hogyan lett ekkora gazdasági hatalom?"
Na látod, pont ez a lényeg! Nem az ölükbe hullott, hanem tettek érte. Szerinted miért tartják őket olyan dolgos népnek? Lebombázták őket, vesztettek, igen, de ettől ők nem befordultak és nem ezt emlegetik a mai napig, hogy "deszar nekünk, minden amerikai kötsög", hanem nekiálltak és tettek azért, hogy ne legyen az.
Az animék/mangák meg... Nem tudom, én speciel szeretem a magyar népmeséket is, de ha mondjuk megpróbálnák azokat vegyíteni valahogy a modern világ dolgaival is, akkor a sok turbó magyarnál is magyarabb teljesen fel lenne háborodva, pedig nem feltétlenül lenne rossz.
"Japán miért tudja ennyire eladni magát? Mi ez a japánmánia?"
Egy divathullám a sok közül. Engem pl. sosem érintett meg a japánmánia, ismerőseim és barátaim között sincs japánmániás, mert már nem az a generáció vagyunk. Amikor én voltam annyi idős, mint most a japánimádók, akkor az Amerika-imádat volt a divat, bár abban se vettem részt. Szóval ezek a divathullámok nam olyan nagy dolgok, hogy különösebb magyarázatra szorulnának. Japán európai szemmel különleges, ugyanakkor nem elmaradott. Ezért imponál nekünk. Afrika is egzotikus, de kevésbé vonzó, mert mindenkinek az éhezés meg a háborúk jutnak az eszébe róla.
Japán azért is népszerű, mert a szomszédja az USA, és mivel az USA a világ domináns hatalma, ezért közvetíti Japán imázsát a világ felé. Ha az USA nem veszi be maga mellé szövetségesnek Japánt, akkor Japán talán kb. annyira lenne ma divatos, mint Vietnam, azaz semennyire.
"Pl. a sakét kb. mindenki ismeri, a magyar pálinkát meg világviszonylatban jóval kevesebben."
Egyrészt nem ismeri "kb. mindenki" a szakét. Másrészt Japán 15x akkora, mint Magyarország, gazdaságilag pedig 40x akkora. Harmadrészt, a pálinka nem magyar sajátosság, csak más országokban máshogy hívják.
"Mindent, ami japán összekötnek azzal, hogy milyen tradicionális, meg milyen régi meg minden"
Nem. Azzal is összekötik, hogy hű de modern.
Egyébként Japánnak pont az a lényege, és ezért szeretik annyira, mert baromi tradicionális is, meg őrülten modern.
"egy honfoglaló magyar íjat meg akárki vehet"
Próbáltál venni? Olcsó volt?
23:26
"nem befordultak és nem ezt emlegetik a mai napig, hogy "deszar nekünk, minden amerikai kötsög", hanem nekiálltak és tettek azért, hogy ne legyen az."
Ez a megbékélés eltartott vagy 15 évig, és nem véletlenül következett be, hanem azért, mert az USA rengeteg támogatás nyújtott Japánnak és Japán legfontosabb szövetségese volt.
És ennek ellenére még mindig tele van Japán Amerika-ellenes szélsőségesekkel.
22:40
"Azt sem értem, hogy hogyan lett egy a világ vezetői közül (valóban az?)."
Értelemszerűen a világ második gazdasági hatalma lett az USA mögött, mert a fejlett országok közül második volt lakosságban. Nincs itt semmi csoda.
Attól azonban, hogy 2. gazdasági hatalom volt a közelmúltik, 1945 után sohasem volt nagyhatalom.
"És egy elzárkózott, majd lebombázott, vesztes ország hogyan lett ekkora gazdasági hatalom?"
Mert talpra álltak, és nem azon siránkoznak, milyen rossz volt régen, mint egyes bizonyos népek.
""Pl. a sakét kb. mindenki ismeri, a magyar pálinkát meg világviszonylatban jóval kevesebben."
Egyrészt nem ismeri "kb. mindenki" a szakét. Másrészt Japán 15x akkora, mint Magyarország,"
A Wikipédia szerint négyszer akkora. Valamit elszámoltál.
""egy honfoglaló magyar íjat meg akárki vehet"
Próbáltál venni? Olcsó volt?"
Nem próbáltam, hanem vettem. Kettő is van itthon. Nem annyira olcsó, de összehasonlíthatatlanabbul olcsóbb, mint egy eredeti, kézzel készített Japán katana.
"A Wikipédia szerint négyszer akkora. Valamit elszámoltál. "
Lakosságban, te észlény.
"Nem próbáltam, hanem vettem. Kettő is van itthon."
Kevesebb fém van benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!