Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Nincsnek Indiai vezetéknevek?...

Nincsnek Indiai vezetéknevek? Akkor így írják (lent)?

Figyelt kérdés

Azt olvastam, hogy konkrét vezetéknév náluk nincs, hanem az apa/nagyapa nevét kapják plusz névként, ami nekünk vezetéknévként hangzik. ( [link] )

Magyarra lefordítva, (hogy ne menjünk messzire) ha a nagyapámat Bélának hívták, apámat meg Józsinak, és én vagyok Géza, akkor a nevem B. J. Géza? A lányom meg J. G. Anna lenne?

Köszönöm előre is a normál (!) válaszokat!

2011. máj. 28. 22:22
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
úgy tűnik túl sokat kérdeztem egyszerre :( de hálás vagyok az eddigi segítségért is, akinek van hasznos ötlete/információja írjon nyugodtan! ;)
2011. szept. 6. 20:25
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem sóhajtok sehogy örülök, hogy érdekel :)

Nem voltam egy jó ideje gépnél. Na szóval:

Általában a magyarhoz hasonló "ka" szócskával becéznek pl: Rádhá=Rádhika vagy a végére teszik azt, hogy "ji" (dzsí) pl Ganéshji :D

2011. szept. 7. 16:39
 13/21 A kérdező kommentje:
ez... érdekes :D köszi, el sem hiszed mennyit segítettél :)
2011. szept. 8. 21:04
 14/21 anonim ***** válasza:
Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem :)
2011. szept. 9. 19:46
 15/21 A kérdező kommentje:
Ha esetleg felmerül még kérdés írhatok neked mailt-t? :& Csak mert látom, hogy kint van, és ígérem nem zaklatnálak, csak ha valami nagyon fontos kérdésem lenne és úgy talán könnyebb lenne, hogy nem kell neked se állandóan ezt nézegetni... De persze csak ha nem gond.
2011. szept. 11. 21:17
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Persze, hogy írhatsz! Azért van kint :) Nem veszem zaklatásnak :)
2011. szept. 12. 17:56
 17/21 anonim ***** válasza:

Szia!

Én indológia szakos vagyok, és bár a nevekről sokat nem tudok, de van vezetéknevük. Ugyanakkor ezek a vezetéknevek nagyon sokszor kaszt/foglalkozásnevek voltak eredetileg. Kb. mint nálunk a Kovács :)

Ugyanakkor még ma is általános, hogy ha valaki elmondja neked a nevét, akkor abból kapásból kiderül az illető varnája (bráhmana, ksatrija, vaisja, súdra - bár utóbbi háromnak túl sok jelentése ma már nincs) és ezen kívül még az is, hogy melyik kasztba (dzsátiba) tartozik.

Például:

- Chaturvedi (Csaturvédí - négy Védájú) - aki mind a négy Védát ismeri

- Dvivedi (Dvivédí - két Védájú) - aki csak kettőt tanult meg; ennél kevesebb nem nagyon van :)

- Singh (Szingh, jelentése oroszlán) - na ilyen szinte csak szikh szokott lenni, de ott mindenki :)

- Shankar (Sankar, eredetileg Sankara, Siva isten egyik neve) - lsd. Ravi Shankar (Ravi = nap (égitest))

- Gupta (ókori észak-indiai uralkodó-dinasztia és uralkodónév-utótag, pl. Csandragupta)

- Das (Dász) - többnyire alacsony származásúak neve, ősei többnyire szolgálók voltak (dásza = szolgáló)

- Khan (Khán) - a mi "kán" szavunk innen jön, a muszlim hódítás korai szakaszából származik a név, többnyire a hódítók utódai (vagy nem - elég nagy a keveredés).

Hirtelen ennyi jut eszembe :)

2012. jan. 27. 20:53
 18/21 A kérdező kommentje:
Köszi :)
2012. jan. 29. 20:30
 19/21 anonim ***** válasza:
Végre találtam egy számomra értékelhető kérdés-válasz párost. Ha már így benne vagytok a témában, valaki meg tudná nekem mondani, hogy a Salhan vezetéknév is utal-e valamire? Eddig úgy tudtam, hogy az indiai vezetékneveknek nincs jelentése.
2012. máj. 21. 16:42
 20/21 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy hasznosnak bizonyultak számodra is a válaszok. Ha sehol nem találsz választ, esetleg kérdezd meg a fentebb lévő válaszolókat. (Levélben könnyebb, nem tudom, hogy idetévednek-e még :) )
2012. jún. 3. 21:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!