Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért viselkeik így egy...

Miért viselkeik így egy szerzetes?

Figyelt kérdés

Hello! Ismerek egy szerzetest, aki egy távol-keleti országban tevékenykedik és elég magas a rangja állítólag. Külföldön találkoztam vele és én is láttam már, milyen sok a követője, úgyhogy biztos így van. Kellemes, barátságos ember, de vannak furcsa szokásai.

Amit nem értek, az az, hogy ő, aki a megvilágosodást hirdeti, hogy lehet, hogy hajszolni látszik a földi örömöket. Tényleg nem akarok róla semmi rosszat írni, (engem is meggyőzött egyébként már a tudásáról, pedig én elég szkeptikus vagyok) csak annyira furcsának tűnik nekem az életmódja. Sok gazdag barátja van, és olyanokat is hallottam róla, amiket nem szeretnék ide leírni.

Elfogadom őt, de miért viselkedik vajon így egy megvilágosodott ember?

2011. febr. 2. 16:10
 1/2 anonim ***** válasza:
55%

Azért viselkedik így (hogyan is?), mert felvilágosodott. És tudja, hogy a földi örömökkel semmi baj. Ez itt a földi lét és mindenkinek jogában áll jól érezni magát benne. Gazdag és szegény barátokkal pont ugyanúgy, mint magunk alá gyűrt lánnyal vagy fiúval.

Tulajdonképpen mit nem értesz? Pontosan?

2011. febr. 2. 16:26
 2/2 anonim ***** válasza:

Nagyon szeretem Jimi Hendrixet de ha a Dalai Láma elkezdene úgy élni ahogy Jimi élt, erősen megrendülne az iránta érzett tiszteletem.El kell dönteni hogy, önmegtartóztató életet élek és nyugodt szívvel prédikálok, vagy hajszolom az életet, mert a kettő együtt hiteltelenné teszi az embert.

Íme egy zen buddhista anekdota:

Ma-cu remetekunyhójában élt a Heng-hegyen, és éjt-nap belemerült az elmélkedésbe. Fel se nézett, amikor Huaj-zsang mester meglátogatta.

- Miért elmélkedsz? - kérdezte a mester.

- Hogy Buddha legyek - felelte Ma-cu.

Huaj-zsang felvett egy téglát, s az ajtó előtt csiszolni kezdte egy kövön.

- Mit csinálsz?

- Tükröt csiszolok.

- Hiába csiszolod, attól nem lesz tükör a tégla!

- Hiába elmélkedsz, attól nem leszel Buddha! - vágott vissza Huaj-zsang.

2011. febr. 3. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!