Tényleg igaz, hogy az erdélyi magyarok szívesebben házasodnak, több a házasság, mint a határon belül?
Nekem általános iskolából egy volt osztálytársam van aki megházasodott, középiskolából is csak egy van. 24 éves nő vagyok. A párom erdélyből jött, és azt mondja az ő volt osztálytársai szinte már mind megházasodtak.
El is akar venni feleségül, én nagyon csodálkoztam, hogy van még ilyen, mert az előző párjaim hallani se akartak a dologtól.
A demográfusok tudnak ilyen jelenségről. John Hajnal elmélete szerint létezik egy Trieszttől Szentpétervárig húzódó képzeletbeli vonal, mely (nem élesen) elválasztja a kelet-európai házasodási szokásokat a nyugatiaktól. Ez a vonal áthalad a Kárpát-medencén. (Az elmélet a kora újkori demográfiai mutatókról szól.)
Röviden: Keleten hamarabb házasodnak az emberek és szinte senki nem marad "egyedül", nyugaton fordítva. Ezek a dolgok lassan változnak, nem kizárt, hogy ma is kimutatható ez a különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!