Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Milyen lenne Karácsony ünnepe...

Milyen lenne Karácsony ünnepe ha Te megváltoztathatnád és megmondhatnád, hogy milyen legyen?

Figyelt kérdés
A Karácsony nevű ünnepen mit változtatnál ha megtehetnéd?
2010. dec. 8. 22:26
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
9%

"A karácsony nem csak a keresztények ünnepe, pogány elemeket is tartalmaz."

Felőlem ünnepelhetik a napfordulót, a szeretet ünnepét, vagy tudom is én. Teljesen hidegen hagy. Csak az zavar nagyon, amikor olyanok, akik zsigerből utálják a vallást és ennek hangot is adnak és ott köpik le a hívőket, ahol tudják, azok is fát állítanak, meg hasonlók.

Ünnepeljék a napfordulót meg a szeretet ünnepét december 25-én! Egészségükre! De hagyják el a karácsonyi jelképeket és ne is nevezzék úgy!

Tudom, hogy maga a karácsony szó sem a kereszténységhez kötődik eredetileg, de már összeforrt vele. Innentől, ha ők mást akarnak ünnepelni ilyenkor és nem Jézus születését, azok nevezzék és ünnepeljék máshogy!

Ami pedig a pogány elemeket illeti, azoknak a 90%-a is valamilyen más vallásból jött (pl. a december 25-i dátum). Az meg már az ateistáknak teljesen mindegy, hogy keresztény, vagy római politeista. Mindkettő vallásos és kész. Akkor meg minek követik?

Ennyi erővel a magyarságba is rengeteg más népelem asszimilálódott és hozták a szokásaikat is. Aztán kíváncsi lennék, milyen lenne a fogadtatása, ha a románok elkezdenék ünnepelni Hunyadi Mátyást, mint Magyarország román királyát és az első románt, aki meghódította Magyarországot. Nem tapsikolnánk miatta, azt borítékolom.

2010. dec. 9. 13:42
 12/19 anonim ***** válasza:
65%

"Azok a pogány elemek később jöttek bele.

Karácsony Jézus születésének ünnepe."

Ezt ugye senki nem gondolja komolyan???

Mármint az azért elég egyértelműen elfogadott és bizonyított dolog, hogy azért ünnepeljük ekkor Jézus születését, mert a téli napfordulót lényegében minden(!) pogány és nem pogány nép megünnepelte valamilyen úton módon.

Így - mivel az egyik legfontosabb ünnep volt -, az egyház "lecsapott" rá... nincs is ezzel semmi probléma... de azért ne találjuk már ki, hogy a kereszténység előtt nem volt "karácsony".

Kérdezőnek:

Bocsi, a kérdésre válaszolva:

Ha mindenki úgy ünnepelné, ahogy mi, akkor jó lenne... Ajándékozunk, meg minden, de nem visszük túlzásba, ne az idegeskedésről, meg a "jajj mit vegyekről" szóljon.

Ha valakinek eszembe jut valami jó ajándék, akkor nagyon örülök, hogy azt megvehetem neki... de kötelességből ritkán veszek. :)

2010. dec. 9. 13:57
 13/19 anonim ***** válasza:

Volt a kereszténység előtt is "karácsony", csak más néven és máshogy ünnepelték. Ezt szeretnem én is. Hogy a nem keresztények ne a keresztény "ünnepmenetet" majmolják, miközben a kereszténységet agyba-főbe szidják.

Legyenek legalább következetesek!

2010. dec. 9. 14:04
 14/19 anonim ***** válasza:

A pogányok nem ateisták. Viszont, ha már ennyire sarkítjuk, akkor a keresztények legyetek oly kedvesek, nem karácsonynak, hanem Jézus Urunk Születése Napjának nevezni!

Az ateistáknak meg amúgy is az együtt a család része a fontos. A keresztényeknek nem fontos a család? Vagy nekik csak a szent család?

Tudom, hogy sarkítok, de ez csak válasz azoknak, akik ki akarják sajátítani a Télközép ünnepét saját maguknak, miközben karácsonynak nevezik azt, holott tudják, hogy a szó nem keresztény eredetű.

2010. dec. 9. 14:47
 15/19 anonim ***** válasza:
65%

"Hogy a nem keresztények ne a keresztény "ünnepmenetet" majmolják, miközben a kereszténységet agyba-főbe szidják. "

Ok, azzal mondjuk egyetértek, hogy a "pogányok" ne menjenek karácsonyi misére, meg ne építsenek betlehemet, stb...

De a karácsonyfa? a karácsony név? a halászlé? a szaloncukor? az ajándékozás? ez mitől keresztény?

Azt meg azért igencsak erősen kétlem, hogy akik "a kereszténységet agyba-főbe szidják" azok misére mennének, vagy Jézuskát raknának az ablakba, meg hasonlók...

Ne haragudj, de abban amit mondasz nem sok logika van.

Elismered, hogy a keresztények úgymond lenyúltak egy csomó pogány dolgot, de kikéred magadnak, hogy ugyanezeket a "lenyúlt" dolgokat a nem keresztények használják?

2010. dec. 9. 14:58
 16/19 anonim ***** válasza:

"Tudom, hogy sarkítok, de ez csak válasz azoknak, akik ki akarják sajátítani a Télközép ünnepét saját maguknak, miközben karácsonynak nevezik azt, holott tudják, hogy a szó nem keresztény eredetű."

1. Kisajátítani senki nem akarja. Én legalábbis nem. Felőlem ünnepelhetnek, amit akarnak, csak ne majmolják vele azt a vallást, amit amúgy megvetnek!

2. Igen, a karácsony nem keresztény eredetű szó. Viszont már annyira beleivódott a kereszténységbe, hogy ha azt mondod, karácsony, akkor mindenkinek a Kis Jézus, pásztorok, Betlehem, karácsonyfa, hasonlók jutnak eszébe. Akkor az ateisták miért ünneplik? Ünnepeljenek napfordulót, vagy a család ünnepét, engem nem érdekel. De ha elutasítják a kereszténységet, akkor ne üljék meg az ünnepeiket se! Mert attól még, hogy Jézust nem hozod szóba, nem énekelsz olyan dalokat, amiben Isten, vagy Jézus szerepel, az ünnep még ugyanaz lesz.

"Ok, azzal mondjuk egyetértek, hogy a "pogányok" ne menjenek karácsonyi misére, meg ne építsenek betlehemet, stb...

De a karácsonyfa? a karácsony név? a halászlé? a szaloncukor? az ajándékozás? ez mitől keresztény? "

Nem az Egyház találta fel, de akkor is annyira összemosódott már ezzel, hogy én, ha ateista lennék, irtóznék attól, hogy bármi olyat használjak, ami már ennyire összefolyt egy vallással.

"Azt meg azért igencsak erősen kétlem, hogy akik "a kereszténységet agyba-főbe szidják" azok misére mennének, vagy Jézuskát raknának az ablakba, meg hasonlók..."

Nem is. De ezek csak részletkérdések. Attól még, hogy egy Mercedesről leszeded az "orrdíszt", az még Mercedes marad.

"Elismered, hogy a keresztények úgymond lenyúltak egy csomó pogány dolgot"

Nem. Kiforgatod a szavaimat.

A december 25-i ünnep nem a napforduló ünnepének "lenyúlása". Azért rakták oda, mert a két ünnep mondanivalója valahol ugyanaz. De attól még a két ünnep nem ugyanaz.

A karácsonyfa nem pogány, mert keresztények találták ki, még ha nem is kapcsolódott alapvetően szervesen az ünnephez.

A karácsony szó maga szláv szó és átmenetet jelent. Ez is a napfordulóhoz kapcsolódik, de semmilyen pogány szokásnak nem volt része.

A szaloncukorral, meg a halászlével meg semmi bajom. Azt ehetik, ha akarják.

"de kikéred magadnak, hogy ugyanezeket a "lenyúlt" dolgokat a nem keresztények használják?"

Mint már elmondtam, az eredet egy dolog. Viszont ezeket a fogalmakat, tárgyakat már évezredek óta csak a kereszténység használja. A karácsonyfa egyenesen a karácsonyhoz kapcsolódóan jött létre. Innentől, hiába nem keresztény eredetűek, ha én zsigerből utálnám a kereszténységet, akkor nem lennék hajlandó egy olyan feldíszített fenyőfát beengedni a házamba, amit évszázadok óta a keresztények használnak az egyik ünnepükön, még akkor se, ha eredetileg nem ők találták ki.

2010. dec. 9. 18:12
 17/19 anonim ***** válasza:

előző, te miről beszélsz??

ezt írod:

"ha azt mondod, karácsony, akkor mindenkinek a Kis Jézus, pásztorok, Betlehem, karácsonyfa, hasonlók jutnak eszébe."

te nagy tévedésben élsz. nekem egyáltalán nem ezek a dolgok jutnak eszembe, hiszen a mi családunkban soha nem dívott az ilyesmi. nekem a boldog családi összejövetelek jutnak eszembe, mindenféle jesszusozás nélkül. ahogy sokan másoknak is.

méghogy a szaloncukor meg az ajándékozás összfonódott a keresztényi karácsonnyal. távolról sem.

én, mint nem hívő, és pogány, mikor szaloncukrot és ajándékot veszek, egy pillanatra sem gondolok a vallási dolgokra.

csak te vagy az, aki itt elkezdte szidni a nem hívőket, hogy miket csinálnak, hogyan ünnepelnek.

miért ne ünnepelhetnék a szeretet ünnepét úgy, ahogy az nekik tetszik.

2010. dec. 9. 20:28
 18/19 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de továbbra se látok semmi logikát abban amit mondasz.

Nem az eredet a lényeg... oké... de akkor miről vitatkozunk? Ha a keresztényeket nem zavarta, hogy egy csomó-csomó pogány jelképet és szokást átvesznek az ünnepükbe, akkor egy ateistát miért kéne, hogy zavarjon, hogy ugyanazokat "beengedi a házába"...

a két dolog ugyanaz pepitában.

A fenyőfa, mint örökzöld, jóval a keresztények előtti jelkép... és a keresztények mégis képesek voltak ezt a zsigerből utált pogányok általt csodált örökzöldet használni...

"Nem az Egyház találta fel, de akkor is annyira összemosódott már ezzel, hogy én, ha ateista lennék, irtóznék attól, hogy bármi olyat használjak, ami már ennyire összefolyt egy vallással."

De ha keresztény lettél volna pár száz évvel ezelőtt akkor nem írtóztál volna attól, hogy olyan ünnepet ünnepelj, ami teljesen ugyanennyire összefolyt egy pogány ünneppel?

De komolyan nem értelek... nézd meg a keresztény ünnepeket... szinte mindegyik pogány eredetű.

Az egyháznak nyilván fontos volt, hogy a nép a megszokott ünnepeit megünnepelhesse, hisz ha nem tehették volna, akkor elfordultak volna az egyháztól... és ezért kellett nekik egyházi körítést csinálni...

Ezzel az égegyadta világon semmi gond nincs, nem csak a keresztények, minden kultúrkör ezt csinálja évezredek óta, így alakulnak folyamatosan az ünnepek és szokások...

De azt akkor sem értem, hogy a karácsonyfa mitől keresztény jelkép; a Mercedeses hasonlatodra reagálva, attól még, hogy plüss dobókockák a ladákban szoktak lenni, attól az még nem lada embléma.

Értsd: attól még, hogy a keresztények karácsonyfát állítanak (aminek semmilyen vallási jelentése/háttere nincs) attól még nem lesz keresztény jelkép.

Egyébként úgy az egészre általánosságban reagálva:

Magyarországon élünk fügetlenül attól, hogy keresztények, ateisták, agnosztikusok vagy akármik lennénk. A magyar és egyáltalán az európai kultúrának igen szerves része a keresztény kultúrkör, most komolyan az ateisták ne ünnepeljenek meg semmit, meg ne tiszteljék a kultúrájukat, hagyományaikat, történelmüket, csak azért mert nem hisznek a keresztény Istenben?... Ne haragudj, de ezzel a legkevésbé sem tudok egyetérteni.

2010. dec. 9. 20:43
 19/19 anonim ***** válasza:
Inkább menjetek Valláskritika témába veszekedni.
2010. dec. 10. 20:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!