Ha valakinek dec. 26-án kívánok "kellemes ünnepeket", majd összefutok vele 31-én is, akkor illik "boldog új évet kívánni"?
Figyelt kérdés
Vagy ekkor már felesleges? Mert a kellemes ünnepeket magában foglalta a boldog új évet is?dec. 31. 14:55
2/4 anonim válasza:
Szerintem a boldog új év az egész évre vonatkozik, nem csak az ünnepre, tehát az első napra.
4/4 anonim válasza:
Hát ha boldog új évet akarsz kívánni, azt nem foglalta magában a "kellemes ünnepeket". Mivel így írva azt jelenti, hogy a következő év egészére kívánsz boldogságot.
Viszont egybe írva, hogy boldog újévet, ez azt jelenti, hogy újév napjára mint eseményre kívánsz boldogságot.
Igaz, hogy ezt már magába foglalta a "kellemes ünnepeket", mert az a karácsonyra meg az újévre is vonatkozik, ezért is mondjuk így.
De ettől függetlenül simán lehet még külön boldog újévet is kívánni, ahogy írták is, jókívánságból sose elég. Sőt, ha megint találkoztok az új év első napjaiban, még akkor is illik boldog új évet kívánni, nem pedig azt mondani, hogy már kívántam, oszd be magadnak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!