Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Tudtad? Nőknek nem illik...

Tudtad? Nőknek nem illik boldog új évet kívánniuk (legfeljebb majd az új évben, és annak sem az első napján), és újév napján nem illik elmenniük otthonról.

Figyelt kérdés
Mindez azért van, mert annak lesz szerencsés az új éve, akinek elsőként férfi kíván szerencsét, és annak, aki az ablakon kitekintve elsőként férfit pillant meg, plusz annak, akinek elsőként férfi lépi át a küszöbét.

2023. dec. 27. 18:16
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
58%
Forrás?
2023. dec. 27. 18:26
 2/13 anonim ***** válasza:
71%

1-esnek: ez NÉPszokás, ehhez pont nem kell forrás, de itt egy pl.

Csorba János: Bár emlékezete maradjon meg...

Amúgy igen, tudtam, bár csak olyan formában, hogy nem tartották szerencsésnek, ha az új évben elsőként asszony látogatta meg a házat, ezért az asszonyok újév délelőttjén nem is mentek el sehová.

2023. dec. 27. 18:44
 3/13 anonim ***** válasza:
76%
#2 Hogy a viharba ne kellene forrás? :D Ennyi erővel én is kiírkálhatok ide minden hülyeséget és azt mondom, hogy ez többszázéves népszokás, csak mert én azt írtam ki gyakorira. Ez azért nem így működik, muci! Van olyan tudományág, hogy NÉPrajzkutatás, azon belül a szokáskutatás foglalkozik ezzel. Akik ezt kutatják, lejegyzik ezeket a dolgokat. Nem a gyakorikérdésekre, hanem pl. könyveket, közleményeket írnak, amikben összegzik a kutatásaik eredményeit. ^^
2023. dec. 27. 18:59
 4/13 A kérdező kommentje:
A családunkban egyik generációról a másikra hagyományozódik. Arra vagyok kíváncsi, hogy mások mennyire ismerik ezeket a szokásokat.
2023. dec. 27. 19:03
 5/13 anonim ***** válasza:
21%

3-nak (MUCI!)

Egy NÉPszokás az emberek között szájhagyomány és a szokások gyakorlása útján öröklődik. Nem attól valós vagy nem valós, hogy leírja valaki vagy nem (bár ugye megjelöltem neked, hol van leírva az, vagy legalábbis annak egy része, amit a kérdező írt) vagy te hallottál-e már róla vagy nem vagy értelmesnek találod-e vagy nem.

2023. dec. 27. 19:04
 6/13 anonim ***** válasza:
32%
MUCI:)))))
2023. dec. 27. 19:14
 7/13 anonim ***** válasza:

Melyik tájegységen?

Nálunk Heves megyében ilyen nincs. Csak az, hogy az új évben először férfinek kell a házba lépni, mert ha nő lesz az első látogató, az szerencsétlenséget hoz egész évre a házban lakókra. Ezért ha pár vagy család látogat valahová elsején (v. később is, ha feltételezhető, hogy elsején nem volt látogató), akkor a férfi megy be elöl, vagy fiúgyerek.

2023. dec. 30. 09:30
 8/13 anonim ***** válasza:
Én úgy ismertem, hogy az első, aki - bármikor - boldog új évet kíván, az ember legyen. Utána már kívánhat nő is. (Pest keleti agglomerációja).
2023. dec. 30. 11:20
 9/13 A kérdező kommentje:

"az első... ember legyen. Utána már kívánhat nő is."

:)))

2023. dec. 30. 13:38
 10/13 A kérdező kommentje:
Az az ága a családomnak, amelyiktől ezek származnak, részben felvidéki, részben baranyai.
2023. dec. 30. 13:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!