Európa más részein is egyre jobban terjednek a Halloween-es szokások?
"A nevetésnek éppúgy megvoltak a hagyományos ünnepei, akár a gyásznak, a vérontásnak. [...] Volt olyan nap, amikor a fél puszta kifordított kucsmákkal és ködmönökkel állatnak vagy ördögnek öltözött, hogy kedvére kinevethesse magát. Máskor kísértetnek, lepedővel és kivájt tökbe helyezett gyertyákkal, hogy reszkethessenek. Nevettünk és reszkettünk, ahogy az ősök kívánták."
Illyés Gyula: Puszták népe (1936)
Igen, de nálunk idehaza csak pár éve lett ennyire felkapott dolog. Azok akik most tizenévesek meg náluk fiatalabbak, nekik ez már természetes ünnep. Az idősebbeknek 20-25 év felettieknek annyira nem, mert mi még nem úgy nőttünk fel hogy ezt az ünnepet tartottuk. Amikor én voltam gyerek apró nyoma sem volt annak hogy idehaza halloween van, csak az amerikai filmekből, mesékből tudtuk hogy létezik ilyen. Én nem az a fajta vagyok aki itt csinálja a cirkuszt hogy nem magyar ünnep, meg izé.. de nem is az aki követi és ünnepli ezt. Én az a fajta vagyok aki totál semleges ebben, lehet ha fiatalabb lennék akkor ünnepelném, dekorálnám tököt faragnék, de így 30 éves fejemmel totál hidegen hagy. Én tiszteletben tartom azt aki tartja és azt aki nem, de azt nem tisztelem aki szándékosan lehurrogja azt aki tartja és fordítva mert vannak azok az emberek, igaz nem olyan sokan akik azt hurrogják le aki nem tartja és hidegen hagyja.
Szerintem itt az kellene hogy tiszteljük egymást, aki szeretné hogy tartsák, az tartsa aki nem az nem.
Nálunk a faluban már pár éve működik ez a cukorka meg csokigyűjtögetéses dolog, azt találták ki mert sok kisgyerekes lakik erre hogy kis tökök vannak a kapu előtt és azok olyan helyek ahol lehet gyűjtögetni cukorkát, amolyan "jelölt házak" ahol nincs oda nem megy senki.
Szerintem ez így baromi jól működik.
Csak hogy a kérdésre is válaszoljak én azt vettem észre hogy a környező országokban is ugyanúgy kezdik felkapni. Nagyon sokat járok Szlovákiába meg Ausztriába és Csehországba is, mivel fuvarozó vagyok és sok helyen láttam már dekorációkat, üzletek szinte mindenhol tele ilyen cuccokkal
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!