Szerintetek a Karácsony még mindig olyan meghitt és boldog?
Hát... nem azért, de ez az idősektől hallottam dolog nem túl hiteles :) Lehet, hogy nekik az volt, de kétlem, hogy a változó világ miatt kevésbé lehetne meghitt az ünnep.
Na most képzeld el a középkorban, amikor abból állt az egész ünnep, hogy talán hús volt az asztalon, de a hideg téli fagyban arra már nem telt, hogy a gyerek lábán cipő legyen...
Szóval, szerintem ez család -, és nem korfüggő. Nálunk mindig volt valami veszekedés a nagy szentesti vacsin - hát, nem igazán kívánom őket vissza.
Mi döntjük el, hogy mennyire lesz meghitt, családias, boldog a karácsony, mert nekünk kell megtölteni tartalommal.
Sosem felejtem el az első vizsgaidőszak nélküli karácsonyomat! Volt időm mindenre. Kezdve attól, hogy november utolsó szombatján elkészítettük közösen az unokahúgommal az adventi koszorút, aztán egész advent alatt próbáltunk jó cselekedeteket véghez vinni, takarítani a lakást, ablakdíszt festeni üvegfestékkel, előkészülni a sütéshez stb. Minden hajnalban felkeltem 5órakor, hogy eljussak a hajnali misére, hogy lélekben is készüljek. Aztán karácsony előtt a nagy közös sütések, délelőtt rohanás a templomba segíteni összerakni a betlehemet, délután otthon szaloncukrot fűztünk (egy kb. 40 cm-es madzag két végére kellett rávarázsolni egy-egy cukrot, amit a fára akasztottunk), fa díszítése, aztán az ajtó bezárult. Elkészült az ünnepi menü (rántott hal, saláta, köret), vacsora, s aztán valamikor este 8-10 között jött a "Jézuska", s ajándékot bontottunk.
Aztán közös beszélgetés, irány az éjféli mise, s mikor hazajöttünk, akkor még beszélgetünk, társasozunk.
Másnap rokonlátogatás.
Nekünk kell megtölteni tartalommal, feleleveníteni a karácsony igazi lényegét!
Ha te azt szeretnéd, hogy ne a vásárlásról és a méregdrága ajándékokról szóljon, akkor tégy úgy. Ha szokásokat szeretnél, vezess be magadnak.
Sokan elfelejtjük, hogy mit is ünneplünk karácsonykor, miért is fontos. S ha valaki csak a szeretet ünnepét ünnepli, mert nem vallásos, akkor sem téved nagyot.
Összehasonlításként: amikor egyetemista voltam, akkor egész december a zh-król szólt és a tanulásról, szinte alig volt idő takarítani, otthoni készülődésre, hajnali misére szinte alig jutottam el, s volt, hogy még 23-án is vizsgáztam, s karácsonykor sem volt nyugalom, mert a következő 29-én vagy 30-án volt. Így nem lehetett a karácsonyra koncentrálni. De mostmár örülök, mert lehet.
Jó készületet kívánok mindenkinek!
Szerintem, ha törekszünk arra, hogy szeretetben teljen, ne veszekedjünk (igaz, nem csak most, hanem máskor sem, de most különösen ne), figyeljünk egymásra, akkor sikerül olyannak a karácsony. Minden karácsony más és mindegyik valami miatt szép lehet. (mint már írtam, ti döntötök róla)
Csak szerintem nem jó csak úgy beesni az ünnepre, hogy "ja, 24-e van?Atya ég, még nem vettem semmit, irány a pláza, költsünk el mindent"
Amúgy én is szerettem régen karácsony előtt pár nappal este a városban sétálni, s mindig vigyorogva sétáltam, mert tudtam, hogy nekem már régen be van csomagolva minden (régebben még ügyes voltam, már dec.2.hetében minden ajándék megvolt), de legalábbis meg van véve, nem fő a fejem, mint a legtöbb embernek. Úgy szaladgálnak, mint a szövőbogár :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!