Észrevettétek, hogy a média mennyire befolyásolja a szóhasználatunkat?
Mondok példákat: itt van pl. a Megasztár. Mióta Mester Tomi egyszer kimondta azt, hogy "modoros" (életemben nem hallottam még), lépten-nyomon ezt a szót hallom. Írásban is, ezen az oldalon is látom.
Aztán van ez a "Mercy" nevű szám, amit az X-faktor óta mindenhol hallok.
De vannak itt más példák is: szerintem egy csomó káromkodás már egyenesen a TV-ből, mozifilmkből jön, ahogy lefordítva a jó kis amerikai filmeket a magyar fordítók igyekeznek hasonlóan jópofa szavakat használni.
Mit gondoltok? Szerintem irtózatos a média felelőssége és nagyon durván visszaélnek vele. Ez a Mézga Géza meg Vizípók-féle rajzfilmek korában pl. szerintem még elképzelhetetlen volt.
és milyen az a modoros ?
bár lehet h sejtem ...
Ha többet olvasnál, vagy jobban odafigyeltél volna irodalom órán, akkor sokkal korábban hallottad volna a 'modoros' szót, ami egy stilisztikai kifejezés. A média befolyásolja a szóhasználatunkat, de kérlek hozz fel jobb példákat, mert ez egy teljesen átlagos szó, még ha nem is használjuk minden nap. Én már Mester Tomi előtt is használtam/ismertem/hallottam...(meg a környezetem is), és ez legalább egy normális, értelmes szó.
A káromkodás meg nem a TV-ből jön, terjed az magától is. Tudod mennyi bunkó apuka meg anyuka van? A TV max. rásegít. Engem speciel jobban idegesít az, hogy ma már a legegyszerűbb csoki reklámból is szexuális aktust csinálnak főműsoridőben, holott a csoki a gyerekeknek szól elsősorban.......
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!