A Magyar himnusznak nevezett sirató dalt, temetési éneket, mikor fogják valaha megreformálni? Mert katasztrófa és belőlem nem nemzeti érzést vált ki, hanem inkább ellenérzést!
"Olyan ünnepélyes, méltósáteljes, hogy az ember önkéntelenül vigyázzba áll.
hát én biztos nem, de ha te igy erzed, egeszsegedre !
Arról lineknél, hogy miben változott Dohnányi féle reform trianoni változat az eredetihez képest?
Tisztázni kellene mi a himnusz célja?
Emlékeztetni a magyarságodra, a közös (sokszor veszteséges) múltra, az összetartozásra?
Vagy ennél több: motiválni a nemzet érdekében tett jövőbeni erőfeszítésre? Boldogságot adni hogy ide tartozhatsz, magyar lehetsz?
Nálam a második sokkal fontosabb. Így ennek nem felel meg a mostani.
Nekem a Nemzeti dal ami sokkal inkább motivál a mostani rezsimmel szemben is.
Nekem tetszik a himnuszunk.
Ez részben ízlés kérdése, nagyobb részben inkább arról van szó, hogy betöltse a funkcióját.
A mi himnuszunk (Himnusz) a magyar történelemről szól. A történelem pedig olyan, amilyen. Nem írhatott Kölcsey másról, csak arról, ami valóban megtörtént.
Lehetne másféle himnuszunk is, például valami katonai induló, vagy mondjuk a Szózat. De nekem tetszik, ami van.
- Kapcsolódik a magyar néphez? Tud minket képviselni? Igen! (Elvégre rólunk szól.)
- Büszkeséggel tölt el? Engem például igen. De ez személyenként változó.
- Szép? Ez relatív. Én szépnek gondolom.
- Hazafias? Hát... ez az egyetlen hiányossága. A hazáért imádkozik, de a hazafiasság és lelkesítés hiányzik belőle. Ellentétben a Szózattal, ami hasonló történelemösszegzés, viszont Isten helyett a magyar néphez szól, és lelkesít. Az a vers viszont az én ízlésemnek túl harcias, a megzenésítése sem tetszik.
Ha a Himnuszt mint verset nézzük egészében, tele van nagyon jó költői képekkel, ezektől lesz olyan szép.
Ha pedig a megzenésítését nézzük, nekem olyan érzés, mintha a Himnusz átölelné a hazát.
Vannak más, nagyon szép himnuszok. Tudnék mondani olyat, ami jobban tetszik a magyarnál. Például Kazahsztáné. Angolos szóval élve mondhatnám, hogy nagyon epic.
Valójában tetszene, ha hasonló himnuszunk lenne, de a mostanit is szeretem.
Érdekel honnan ismered a kazah himnuszt? :))
Meg hogy mennyi összehasonlítási alapod van, mert még a nagyobb népekét és eu-s népekét ismeri az ember, de hogy kazah türkmén örmény azeri kirgiz?
#17 Már nem tudom, hogyan és miért. Talán valaki mutatta. Vagy csak valahonnan eszembe jutott, hogy rákeressek a himnuszukra, de fogalmam sincs, mi tett kíváncsivá.
...
Ha mindenképp le akarnánk cserélni a Himnuszt, egy ilyesmit simán elfogadnék, nyilván Magyarországról szóló szöveggel. Nincs benne semmi erőszak, háború, sem siránkozás, hanem színtiszta dicséret a szülőország iránt. Már amennyit a Google fordító féle fordításból ki lehet bogarászni. Mert fordít bele eléggé furcsa dolgokat is.
(Attól most tekintsünk el, hogy a linkelt dal melyik országról szól, nem az a lényeg, hanem a hangulata és az üzenete.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!