Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Milyen a Vas megyei tájszólás?

Milyen a Vas megyei tájszólás?

Figyelt kérdés
2010. okt. 2. 21:06
 1/10 Jürgen válasza:
100%

Állítólag az "s" helyett néha "zs"-t mondunk, de nem ilyen alap szavaknál, mint pl. a hús. Ilyenek vannak még pl. hogy "ajót betenni" az "ajtót becsukni" helyett, legalábbis volt, aki ezen mosolygott.

Vas megyében a vágni szó szeletelést jelent – ez egy vasi sajátosság.

De én személy szerint nem vettem észre nagyon különbséget a többi megyéhez képest. :)

21/F

2010. okt. 4. 20:41
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
A t helyett gyakran d-t mondanak. Egyébként érdemes meghallani, mert leírni nem nagyon lehet, hallva nagyon jellegzetes a vasi tájszólás.
2010. okt. 6. 19:39
 3/10 Baráth Tamás válasza:
100%

A zs-s kiejtés tudtommal inkább Zala megye felé fordul elő, a megye kisalföldi részén én nem hallottam, annak ellenére, hogy mindkét nagyszülői részről oda való vagyok és fél gyermekkoromat ott töltöttem.

Viszont tévéből rögtön felismerni a vas megyei beszédet. Nem vagyok szakértő, de a magánhangzókban van különbség (pl. "Gyorsvonat érkezett az á, mint Elemér vágányra", vagy "Megkérdjük a káedves szülőket, hogy ...")

A másik, amit már az egyik hozzászóló is írt, hogy vannak olyan igekötős igék és kifejezések, amelyek az ott élők beszédét jellemzik. Pl. férj mondja a feleségnek "Pucold már fel, kérelek, azt a borsót". Azaz, rendezd el az egészet, fejtsd ki, tedd rendbe. Vagy egyes szabak, pl. vas megyei baca gyerek (rendetlen, kelekótya, szétszórt). Aztán egyes mezőgazdasági kifejezések pl. kulló (kétkerekű taliga), vagy hombár (fa, gabonatárló), zsombor (fonott, felfelé bővülő tároló kosárka).

2010. okt. 8. 08:36
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Jellegzetességei:

Az ó, ú és ő helyett nyitódó típusú kettőshangzók: uo, üö és ie. Az a hangszíne megfelel a köznyelvinek. Az á zártabb (a köznyelvinél vagy a tiszainál). Az e nyíltabb a tiszainál és a palócnál. A magánhangzó-fonémákat tekintve megkülönbözteti a rövid e-t és a sima hosszúságú e-t. Hosszú magánhangzó-rendszerét tekintve csak egyfajta é hangot ismer (ie), Vasban í-ző.

A tőszavakban kissé ö-ző (föcske, föst, köll, lepödő) az e heyett. (Ám élesen elválik a teljesen ö-ző somogyi-baranyai nyelvjárástípustól.) Az í megterhelése nagyobb az első szótagban Vasban és Sopronban (pl. níz, nígy, szíle).

A magánhangzók l előtt zárt szótagban zárt szótagban gyakran zártabbá válnak és az l nem hangzik (pl. uoma = alma, abbu = abból). Az á utáni szótagban a köznyelvi á o hangzik (pl. lábo, láttyo). Az Őrségben a szó végén a köznyelvi ó, ő és é helyén csak u, ü és i állhat (pl. biru, hordu, kasti = kastély).

A zöngésíti az előtte levő magánhangzót (ödven = ötven). Ly helyett l-t használnak ezen a területen (góla). A szó végén gyakori az ny helyett az n (asszon, legin). Mássalhangzó után j nem állhat, ha zöngés mássalhangzó, akkor j helyett gy követi (borgyu = borjú), ha zöngétlen másssalhangzó, akkor j helyett ty követi (kalaptya = kalapja). A szóvégi mássalhangzó rendszerint zöngétlen (hasáp = hasáb). A szókezdő j-nek álatlában gy felel meg (gyelül = jelöl).

Amúgy nálam is akkor jöttek rá, hogy honnan származom, amikor azt mondtasm valakire: baca:)

2010. okt. 8. 13:10
 5/10 anonim válasza:
100%
16 éves vagyok és Vas megyei. Tényleg vannak akik s helyett "zs"-t mondanak. Pl. húsvét helyett húzsvét. Vagy az ablak nyitva helyett ablak nyidva. xD Főként a zala megyei mamám, és 50 feletti rokonaim. Ja, meg a kisebb falukból jött osztálytársaim. Én mindig próbálok szépen és érthetően beszélni, még senki sem mondta, hogy tájszólásom lenne. :)
2010. okt. 14. 20:04
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Én is Vas megyei vagyok, az itteni tájszólás jellegzetességeinek kb a 80%-át csak az idősek használják, vagy csak falun mondanak ilyet.:) Én speciel soha nem hallottam még senkitől azt hogy Vazs megye, de szó mi szó tényleg felismerni a beszédén azt az embert aki innen származik.:)

Itt kb ilyenek vannak kiejtésbe : körülbelül -> körübelü , ajtót betenni, a vágni tényleg szeletelni-t jelent, és az ou nem jellemző ránk, azt inkább a nyírségben használják.:)

2010. okt. 16. 22:06
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Baca :D és a tixó azok a szavak amiket máshol nem értenek. (a baca szerencsétlen, hülyét jelent; a tixó pedig a ragasztószalag)
2011. nov. 30. 01:06
 8/10 anonim válasza:
100%
Az a helyzet, hogy én Vas megyében születtem és itt is éltem Szombathelyen világ életemben. Már több vasi honfitársamnál is tapasztaltam, hogy a tányért helyett tányérat mondunk és ez csak az alföldön született édesanyámat zavarja. A másik dolog az, hogy nemrég érkezett az osztályunkba egy budapesti lány és meglepődve fogadtam, hogy nem ismeri azt a szót tixó és azt sem, hogy faragó. A másik az az, hogy édesanyám folyton megszól hogy a vágni tépni szó helyett én és vasi társaim azt mondjuk, hogy szabni. És a szavakban az s betű helyett néha zs betűt mondok. Az egyik nyelvész végzetségű barátom azt mondja, hogy lehet nem vesszük észre de 5fajta e betűt mondunk.
2013. febr. 4. 18:39
 9/10 anonim ***** válasza:

Nagyon jók vagytok, minden jellemzés igaz :)

Zöld jel ment!

2014. jún. 20. 18:26
 10/10 anonim ***** válasza:
Én somogyi vagyok..a zs-zés nálunk is.megvan..Kaposváron jellemző..helyi kiejtés..♡ A t helyett mi is sokszor használunk d-t./nyitva helyett nyidva../,a k helyett g-t pl.csukva helyett csugva így ejtjük. Amúgy a tixó és a faragó szavak jelentését én is ismerem..használatosak nálunk is..
2016. ápr. 3. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!