Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Zala megyében milyen tájszólás...

Zala megyében milyen tájszólás van?

Figyelt kérdés

pl:

rajta- rajt

tányért- tányérat

kinyitni- kinyitani

2010. aug. 12. 15:04
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
69%
há én aztata nem tudhatom,de biza ezeke szavakt mind falubéli hasznájja
2010. aug. 12. 15:16
 2/14 anonim ***** válasza:
51%

fölfele=fönek

lefele=lönek

Lépcső=grádics

borsó=bab

pucol=köpeszt

Béla, hozd ide a kést=Bijela, hozd ideja a kiest!

imádom a zalai tájszólást, de piszok nehéz megérteni az öregeket:))

2010. aug. 12. 15:28
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
én úgy tudom, hogy zs-znek, azaz a harisnyát, harizsnyának ejtik
2010. aug. 12. 15:32
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

A zs Vazs-megyei tájszólás:

Bár az Alföldi falukban is sok olyan szót használnak,mint Zalában.

2010. aug. 12. 15:34
 5/14 anonim ***** válasza:
61%

az ly-os szavakat pedig l-nek mondják

bagoly=bagol

gólya=góla

golyó=goló

2010. aug. 12. 15:41
 6/14 A kérdező kommentje:
a fölfele is tájszólás, mer az felfele :D
2010. aug. 12. 17:47
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Én Zalában élek, de a hozzászólásokban leírt példák közül egyiket se hallottam, pedig a nagyszüleim falun laktak. Egyedül a kérdező kérdésében leírt példák ismerősek.
2010. aug. 12. 21:23
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy valaki említette is: valóban néha elég nehézkes megérteni az idősek beszédét, én is zalai származású vagyok, hát, volt, hogy Mamámhoz is szótár kellett. :) Pár példa: vásárolni = vásáni, pazarol = pazól, barack = barac. A kihez/mihez kérdés válaszaiban a szóvégi z betűt elharapják (házhoz = házho), és a jellegzetes "őzés" miatt az e toldalékszavak is ö-re változnak, pl. férjhez ment = férjhö ment. Amit valaki szintén említett, hogy a j hang a szavakban gyakran l-re változik, emellett ugyanígy az ny is, pl. menasszon, vőlegén.

Valamint jellemző a "szok" szócska jelen idejű ragozása, pl. "El szokok menni templomba...", "El szoksz menni templomba?" stb.

Természetesen ezek közül több jellegzetesség megtalálható egyéb tájszólásokban is, pl. a rábaközi tájszólásban is vannak zalaias elemek. :) Telepes faluban élek, az ország szinte minden tájáról gyűltünk itt össze mintegy 60 éve, és bizony a tájszólásoknak itt egy olyan kavalkádja dívik az idős, telepes korosztály körében, hogy az ember csak győzze megérteni. :)

2010. aug. 13. 00:35
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Hát akkor most mögmondom, hogy nem kéne ám pestiként azt hinni, hogy ha valaki nem mekeg, az már paraszt :P A föl teljesen normális, mint a fel, nem kell hozzá "ö"-vel beszélni, hogy használd(pl. nálunk nagyon sokminden ö-vel mondunk, mert hát Dél-Alföld...).
2010. aug. 13. 00:46
 10/14 A kérdező kommentje:

:D

zsömle vagy zsemle? :D

ZSÖMLE, zalaegerszegen meg zsemle meg fösték meg ilyenek hát nézek nagyokat oO

2010. aug. 13. 01:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!