Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Van olyan aki még soha nem...

Van olyan aki még soha nem volt disznóvágáson?

Figyelt kérdés

Én már gyerekkoromban is mentem disznovágásra a szüleimmel a rokonokhoz.

Gyakori a városiaknál hogy soha nem jártak még disznóvágáson?

2022. dec. 11. 15:59
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
89%

De ennek mégis mi értelme van amúgy és miért jó? :D

Őszintén, ki akar egy fél napot arra elcseszni a szabadidejéből, hogy húst trancsírozzon? Értem én, hogy buli, meg lehet közben inni meg beszélgetni, de ahhoz nem kell kolbászt tölteni közben amúgy sem.

2022. dec. 11. 21:02
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

@11

Ma már nem sok, faluhelyen néhány helyen szokás még, hagyomány, de kopik kifelé (legalábbis eddig kopott, nem tudom, hogy a jövőben mi várható).

Régen volt jelentősége, mikor nem volt az, hogy bemágy a boltba tetszőleges időpontban, és veszel magadnak bármilyen húsfélét és annyit, amennyit akarsz. Ráadásul nem volt hűtőszekrény meg fagyasztó sem, hogy hetekig, hónapokig eltartsd, amit vettél. A disznóvágás nem csak annyi volt, hogy malacot trancsírozunk meg iszunk, hanem azt a feldolgozott húsmennyiséget tartósítani is kellett, amit meg nem lehetett, azt minél hamarabb megenni. De egy családnak sok volt, tehát szétosztották egymás között a résztvevők, hogy aztán majd jövő héten valahol máshol legyen disznóvágás, és akkor onnan jön két napi friss élelem. Így végigment a falun a disznóölési hullám a tél alatt, és mindig mindenkinek jutott egy kicsi, miközben mindenkinél felhalmozódott a télre szükséges kajamennyiség. Addig meg elvolt a disznóhús az ólban, élő formában.

De ma már erre a felhalmozásra nincs szükség, a malactartás pedig egyre nyűgösebb, büdösebb és drágább lesz/lett, az urbanizáció is kiszorítja, így lassanként egyre jobban visszaszorul.

2022. dec. 11. 21:27
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Tudom én, hogy régen volt jelentősége, de ma már nem sokkal több annál, amit írtam. Áthívsz pár havert, szomszédot, aztán feldolgozzátok a húst meg isztok, aztán minden vendég résztvevő visz haza egy kis kóstolót és ennyi. Ennek már nem sok köze van a régi szerepéhez, épp ezért nem is értem, hogy miért annyira nagy baj, hogy kikopóban van. Vagy legalábbis én úgy veszem ki a kérdező szavaiból, mintha disznóvágáson való részvételre próbálná a válaszolókat buzdítani :D

2022. dec. 11. 21:33
 14/20 anonim ***** válasza:

Ja igen és még valami:

"hanem azt a feldolgozott húsmennyiséget tartósítani is kellett, amit meg nem lehetett, azt minél hamarabb megenni."

Ez szimplán nem igaz. A magyarság teljes történelmében ismert volt a hús tartósításának több módja is (füstölés, sózás). Sőt, még jégkamrákat is használtak, bár még ezekre sem volt feltétlenül szükség, mivel a disznóvágásoknak eleve télen van a szezonja.

Ez most csak mindjárt a Wikipédiáról: "Általában a disznóhizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hiszen a romlékony hús feldolgozása ilyenkor a legegyszerűbb, és hogy a késztermékek egy részét lefagyasztva, más részét sózással vagy füstöléssel tartósítva hosszabb ideig eltarthassák."

2022. dec. 11. 21:36
 15/20 anonim ***** válasza:

@14, nyitott kapukat döngetsz, én kábé ugyanezt írtam :) Szerintem olvasd el újra amit írtam, szerintem félreértelmeztél valamit.

@13, ez ilyen közösségi dolog is volt, ilyenkor összegyűlt a falubeliek egy része, jót ettek-ittak közben, erősítették a kapcsolatokat egymás között. Ez a szerepe megmaradt ma is, egyfajta kisközösségi élmény.

2022. dec. 11. 21:41
 16/20 A kérdező kommentje:
En nem buzditok senkit hogy menjen disznovagasra, csak par ember ugy reagal erre hogy szerencsere nem volt es nem is menne. Nekem ebbol az jott le hogy nem nyitottak olyan dolgokra amit nem tapasztalatak meg vagy lustak es olyan vendegsegbe mennek szivesen ahol csak le kell ulni az asztalhoz enni :D
2022. dec. 11. 21:52
 17/20 anonim ***** válasza:
65%
Hát már bocsi, de én nem érzem magamat attól lustának, hogy nem akarok elcseszni arra egy napot, amire semmi szükség nincs, nem érdekel, sőt akár taszít is.
2022. dec. 11. 21:59
 18/20 anonim ***** válasza:

Jó kérdéshez hadd szóljon a jó talpalávaló!

Schimán - Nicole Kidman disznót vág

https://www.youtube.com/watch?v=VdHI5k6K1UU

2022. dec. 11. 22:02
 19/20 anonim ***** válasza:
Szerintem elég büdi van ott és hideg. Egész nap hússzagban. De hát van aki szereti.
2022. dec. 11. 22:29
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Aki manapság csinálja, azért csinálja, mert megéri neki. (Minden munkát azért csinálnak jellemzően, mert megéri.) A hentes fizetését meg a vágóhíd hasznát megtartja az ember, ha mindent maga végez, a rokonsággal. Az egy dolog, hogy piálnak meg kissé bulinak fogják fel, de ez csak mellékesen van, hogy jobban érezzék magukat munka közben.

Régen falun nagyjából mindenkinek megérte, mert a téesztől kapták a beadott föld után járó háztájit. Minden évben leborította az udvarra az IFA a kukoricát meg a búzát vagy árpát, és ezeknek az volt a legrentábilisabb hasznosítása, hogy disznót hizlaltak, meg baromfit tartottak (húsért és tojásért). Ez gyakorlatilag egy másodállás volt a népnek, a munkájuk fejében szinte pénzbefektetés nélkül jutottak egy-két mázsa húshoz.

A téeszek szétverése óta nincs ingyen termény, az emberek többsége meg lusta maga megtermelni, így a disznótartás se jellemző már. Drágán vett terménnyel nem sok haszon van rajta. (Van még azért egy kevés, de ennyiért tényleg nem nagyon éri meg.) Aki takarmánynövényt termel, az tud olcsóbban hizlalni.

Másrészt, a legtöbb családban nem esznek már meg minden húsféleséget, hacsak nem kényszerűségből, és ezért se vágnak.

Na és ha nincs disznóvágás, akkor nincs mire meghívni a "pesti rokont".

2022. dec. 20. 16:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!