Mi az oka hogy a szerb nacionalizmus sokkal erősebb, annak ellenére hogy egy sokkal élhetetlen ország, még a magyar nacionalizmus mondhatni mélyponton van?
Szia!
Ilyen beszélgetésindítónak, te miért gondolod úgy hogy a magyar nacionalizmus a mélyponton van?
Azért kérdezem, mert szerintem elég erős. Azért vélem így, mivel anélkül nem lehetne például a Fidesznek 3 választási győzelme, vagy nem lenne az ellenzéken a jobbik a legerősebb párt.
A Fideszesek inkább ilyen óvatos duhajok nacionalizmus szempontjából. Mikor identitás politizálni kell, akkor nagyon nemzetiek, gazdasági kérdésekben simán döntenek külföld javára, ha nekik is csurran abból valami, és ezt a gondolkodni képes szavazóik is tudják és elnézik nekik.
Nacionalista alatt inkább az ilyen nagyon dúvad nacionalistákra gondoltam, akik a 2000-es években szerintem erősebbek voltak. Mindenféle bomber dzsekis bakancsosok, gárdisták, mozgalmak mit tudom én. Ezek úgy látom hogy teljesen kivesztek kb a közéletből.
Jajaja, értem, ebben igazad van, ez a vonal tényleg eltűnt.
Még nem politizáltam akkor, nem tudom mi hívta elő ezt a fajta nacionalizmust, de gondolom több ok is közrejátszik, mint hogy a kétezres évek elejére-közepére váltak nyilvánvalóvá a rendszerváltás hibái amiket a liberalizmus-neoliberalizmus hibáiként is föl lehet vagy szoktak sorolni, illetve akkor kezdődött a gazdasági leszakadás Szlovéniához és Csehországhoz képest, addig nagyjából egy szinte voltunk. Akkoriban nőtt föl az első generáció, akik szabadon lehettek jobboldaliak és szélső jobboldaliak, és a korszellem és a jobb oldali példák hiányában könnyebben radikalizálódtak. A szocializmushoz képest akkor vált kirívóvá a cigányság leszakadása is.
Szerbiát nem ismerem, de a délszláv háború borzalmai után nem meglepő a nacionalizmus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!