A "megfelé" az helyes szó a magyarban, nem?
Mert a barátnőm még nem hallotta ezt "a szót", és most kicsit elbizonytalanodtam... Én úgy tudtam, hogy helyes, és van ilyen szó.. szóval ezen nemtom mit kéne itt izélni rajta.
Igen, értelmetlen kérdésre b+ válaszolhattok hülye válaszokkal:))).. és oltogathattok engem mindenféle francnak:)!! Ugyan már, úgyis csak ezt fogjátok csinálni.. De kivételek remélem lesznek, szóval azoknak hálás leszek. :/
Érdekes a akérdés számomra, mert a keletebbi és nyugatabbi magyar kultúra keveréke hatott rám. A nyugati esetén én tényleg úgy mondom, mint az előző írta: "add oda nekem (légyszíves)". Ti hogyan mondjátok? Nem tudom elképzelni, másképpen mire g ondoltál. :) Ezért érdekelne. "Add ide?" Azt mifelénk erőszakosabb verzió.
Vagy "Add oda?"
"Megfele": ahogy elolvastam a kérdést, azonnal beugrott, hogy erdélyi tájszó, erre pár sorral odébb a kérzedő jelzi is, hogy Erdély határában lakik. :) Erdélyi+Dunántúli keverék vagyok. Sem a Dunántúlon, sem Mo. középső részén nem hasnzálják e kifejezést, bár előfordulhat kivétel, egy es falvakban errefelé, de ezt nem tudom.
#11-es, az úgy érdekesen hangzik, hogy Erdélyi+Dunántúli "keverék" vagy. Imádom amúgy a tájszólást, és régebben gondolkoztam, hogy ki szeretnék költözni Erdélybe, valahova Csíkszereda környékére, vagy PONT oda, mert nagyon szép hely. (pozitívum, hogy GYORSAN tanulok nyelvet, HA MEGFOG valamiben, és akkor a román nyelvet azt úgymond könnyen megtudnám tanulni, hogy "megértsem, és kommunikáljak is" vele :D.)
Jaj, nagyon eltértem a témától... Bocsánat.
Köszönöm a választ. ^.^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!