Indiaiak turbán viseletéről kiokosítana hozzáértő?
Az indiaiaknál a szikh vallásúak szoktak turbánt hordani, sokszor nők is. A legfőbb gurujuk, Guru Nanak hordott turbánt és ezért. A mérete/stílusa régió szerint ill. divat szerint is változik. Ez csak amolyan jellegzetes viselet, egyáltalán nem kötelező, mint pl briteknél a kalap.
Miért aludnának benne? Te aludnál kalapban?
India talán a legváltozatosabb ország a világon minden szempontból, Vallásilag is: hindu, keresztény, muszlim, zsidó, buddhista, szikh, dzsáin, amit akarsz, minden megtalálható ott. Nagyon sokszor jártam ott, de még nem volt olyan hogy ne csodálkoztam volna rá sok sok új dologra amit azelőtt el se tudtam volna képzelni (pl hogy a legnagyobb mélyszegénységben sugárzóan boldog emberek úgy élnek mint a paradicsomban)
A turbánra visszatérve, nagyon sok helyen hordtak a történelem során és most is turbánt, az eredetét csak találgatják. Még keresztények is hordanak turbánt pl Kenyában.
Indiában szinte kizárólag a szikh vallásúak hordják, ezzel is jelezve hovatartozásukat. Amúgy a szikh vallásúak csak 2%-át teszik ki az indiai lakosságnak.
A turbán legkevésbé a rangot jelenti, pont hogy az egyenlőség jelképe náluk, ezért nők is hordhatják. (mondjuk ritkán szokták mert marha hülyén áll rajtuk :) )
Ez a rang dolog szerintem onnan kerülhetett a köztudatba hogy a szikh vallás tipikusan a védelmező, katonai kaszthoz, a ksatríjához tartozók közt volt népszerű, ezért sokak fejében a katonasághoz kötődik. Lehet hogy régen a turbánuk stílusát használták a katonai rang jelzésére. Végülis ésszerű hely erre :)
A szikhek mára viszont sok helyen jelen vannak, nem csak a hadseregben, főleg mióta megszűnt a kasztrendszer (legalábbis hivatalosan)
Pl amikor londonban dolgoztam, az egyik volt kollégám szikh volt. Csak kb egy évvel később tudtam ezt meg róla, mindig öltönyben járt, sose láttam turbánban, irodai munkát végzett és tökéletes britséggel beszélte az angolt. Ha nem nézed a bőrszínét, meg nem mondanád róla hogy nem angol. Még Shakespearet is tudna idézni fejből szerintem ;)
Munka miatt kellett régen odamennem először, pedig azt gondoltam azelőtt hogy na India az a hely ahova én soha nem akarok menni.
Féltem a betegségektől és kb egy koszfészeknek hittem.
Mekkora meglepetés volt! Azóta beleszerettem és a sok utam során összesen kb 2 hónapot töltöttem ott. Még a feleségemet és 2 éves gyerekemet is kivittem, nagyszerű, világképformáló élmény volt nekik is. (a kicsinek max később az ott készült videók)
Egyszerűen minden van ott. A legnagyobb nyomortól a legfényűzőbb luxusig, a legnagyobb gonosztól a legnagyobb szentig, a legbutábbtól a legintelligensebbig mindent megtalálsz ott! Több mint 50 országban jártam már, de India egyikhez sem fogható. Ilyen szines ország nincs még egy a Földön. Ha van lehetőséged odamenni, szerintem ne hagyd ki. Aki járt már Indiában, sose felejti el.
Én később mindenfélét kipróbáltam ott, voltam a Gangesznél, a Himalájánál, jógáztam ashramban, kajáltam 5*os luxus helyeken és putri utcai árusoknál, voltam templomokban, safari parkokban, nyomornegyedekben, sivatagban, nyugatiak elől elzárt területen (protekcióval). De már sima turistaként csak az utcán sétálva is feledhetetlen élmény!
Irigyellek! Én is a fertőzések miatt mondtam hogy nem, de az már mindenhol van úgyhogy ha lesz valaki akivel kimehetek akkor megnézem én is Indiát. Egyedül nem merek kiutazni és a nyelvet sem értem, angolból sem vagyok jó.
Körülbelül mennyi összeggel biztonságos kimenni?
A fertőzésektől annyira féltem hogy első utamra vittem egy halom müzliszeletet gondolván hogy csak azt fogom enni egy hétig, még egy halom vizet is vittem magammal meg mindenféle fertőtlenítőszereket, gyógyszereket, szedtem maláriagyógyszert stb. :D Kb egy buborékban akartam kimenni :D
Ma már nevetségesnek tartom ezt. Bogarak sincsenek, még egy szúnyoggal se találkoztam, max léggyel, azzal is csak nyomornegyedekben.
Természetesen azalatt a hét alatt nem tudtam megóvni magam mindentől, tapasztalt kollégákkal mentem, a csoportnyomás nagy úr, most azt mondom hálistennek. Fokozatosan belevittek a helyi dolgokba, PizzaHuttal indítottunk, a végén már totál putri helyen ettünk (kívülről meg nem mondanád hogy menza, inkább garázsra hasonlított, neoncsővel világított folyosó az egész, aluminiumcsajkában adták a kaját és olyan poharakban a vizet amin nem lehetett átlátni a sok karctól. Életem legfinomabb kajáját ettem ott, bár néha mintha homok sercegett volna a fogam alatt :) )
Persze nem kell ennyire bevállalósnak lenni, de annyira félni se.
Pár szabályra kell odafigyelni és akkor nem lesz bajod (soha nem lettem ott beteg, még egy hasmenés se, csak egyszer egy meglévő szemproblémám durvult el és helyi orvoshoz kellett mennem. Az is pozitív meglepetés volt!)
Szóval a szabályok:
1. Csapvíz ne érjen a szádhoz. Se fogmosáskor, se zuhanyzáskor. Fogmosás csak palackozott vízzel
2. minden vízzel érintkező dolgot elkerülni: mosott saláták, gyümölcsök, minden amit nem te hámozol meg azt ne edd meg. Főzött/sült az mehet gond nélkül.
3. utcai árusnál csak a frissen készült dolgokat edd, pl amit ott előtted olajban sütöttek ki, látod hogy frissen készül stb.
4. jeget semmibe ne kérj. A jég mindig csapvízből készül.
5. főleg olcsó helyeken csak olyan palackozott vizet fogadj el amit te nyitsz ki, érzed hogy kattan. Ha a pincér előre kibontott üveget hoz, kérj egy másikat amit te bonthatsz ki. Olcsó helyeken hajlamosak csapvízzel utólag feltölteni a használt flaskát.
6. az indiai kaják nagyrészét kézzel szokás enni. Mielőtt kajálsz, egy fertőtlenítő kendővel érdemes kezet törölni mert a nap folyamán óhatatlanul mindent összefogsz.
7. álló vízben ne fürödj (pl tó), csak folyóban, de inkább csak az óceánban.
8. Óvakodj a majmoktól. Mindenütt ott vannak, kb mint nálunk a galambok vagy kóborcicák. Gyümölcsöt kézben vagy átlátszó zacsiban ne vigyél magaddal! Kellett már hadakoznom velük emiatt :D
Lehet durvának tűnik ez, de ezeket betartva én ott soha nem lettem beteg. Ha ezeket betartod akkor viszont onnantól élvezd és próbálj ki nyugodtan mindent! :)
Ja amúgy húst nem ettem ott óvatosságból, azóta meg amúgy is vega lettem, de a kollégáim igen és ők azt a szabályt tartják be hogy csak agyon sült-főtt dolgokat esznek.
Lehet tuktukozni, riksházni, vonatozni, tevegelni, Új-Delhiben metrózni, a világ legfinomabb déligyümölcseit enni amik ott értek meg a fán, nem zölden szedve egy hónapig utaztak Európába! Össze se hasonlítható! És marha olcsó! Pl grépfrút, mangó, papaya, banán, guava! Én addig nem is tudtam hogy ezeknek milyen a valódi ízük! Mennyei! Lehet inni frissen "facsart" cukornád"levet", utcán frissen pörkölt földimogyorót, és az indiai konyha milliónyi választékát! Én még ott rossz ízű dolgot nem ettem!
Bátran próbálj ki mindent!
Az angol nem árt, szóval ezesetben vagy valami vezetett utazási irodát vagy egy angolul tudó utitársat ajánlanék. De már egy alap angoltudás is elég szerintem, szóval ha kicsit rátanulsz, nem lesz gond...
A pénz az valami amiben nem igazán lehet tanácsot adni. Igényektől függ. Én a sok idő alatt voltam 5*-os szállodákban is ahol 80.000 ft volt egy éjszaka, és voltam olyan gáz szálláshelyen 2000 ft / napért ahol semmihez nem mertem hozzáérni :D
Kajáltam olyan helyen ahol 5 fogásos kajával degeszre ettem magam 600 ftból, és voltam puccos olasz étteremben ahol 12.000 ft-ert ettem egyetlen paradicsomos spagettit.
Lehet kapni még az eldugott kis fűszeresnél is palackozott, franciaországból importált Perrier-t meg Evian-t 800 ft-ért, meg lehet kapni helyi szűrt Aquafina vizet 50 ft-ert. Mindkettő jó :)
Taxiztam 20.000 ftért 350 km-t is meg 30-at is.
Tőled függ igazából.
Teljesen biztonságos. Sokszor voltam úgy ráadásul teljesen egyedül napokon át hogy én voltam az egyetlen fehér ember a környéken. Azon kívül hogy fura érzés eleinte (és gondolj bele nekik milyen lehet nálunk!), totál biztonságban vagy. Az indiaiak alapvetően nagyon békések, a fő vallásaikban (hinduizmus, buddhizmus, dzsáinizmus) is egyik központi elem az ahimsa azaz a nem-ártás (többek között ezért is vegetariánus a lakosság 40%a). És a karma hit miatt sem jó dolog ártani másnak, mert valahogy vissza fogják kapni hitük szerint.
Persze így is vannak összetűzések, főleg muszlim és hindu között, de ezek mindig csak egymás között vannak, és ahhoz képest hogy milyen sok muszlim van ott, még csoda is hogy ilyen "kevés" (persze egy is sok) összetűzés van és viszonylag békében élnek nagyon keveredve.
A fehéreket nem merik bántani, főleg mert az angol uralom idején nagyon durván megtorolták a legapróbb bűnöket is fehérek ellen, meg mert nincs is igazán ügyük velük. Azon kívül maguk közt is minél világosabb a bőre valakinek annál jobban felnéznek rá (magasabb kaszt), a szinte fekete bőrszínnel (déliek, eredeti ottlakók az áriák hódítása előtt) negatív megkülönböztetés jár sajnos (pedig szerintem pl a nők közül a déliek a legszebbek).
Nők elleni erőszak sajnos van rendesen, de az is csak a helyiekkel szemben, fehér nő teljesen biztonságban érezheti ott magát. Ez a hozomány intézményének tudható be és hogy a házasság előtti szex teljesen elképzelhetetlen. A lányokhoz elvárják hogy hatalmas vagyont adjanak a szülők amikor megházasodik, különben óriási szégyen éri a családot. Ezért valahogy "el szokták intézni" hogy lányok ne szülessenek annyian, főleg szegényeknél. Emiatt sokkal több a férfi, és a szegényebb, iskolázatlanabb férfiak tömegével maradnak nő nélkül. Ez szerintem tökéletes recept a nők elleni erőszakra. De lassan azért változnak a dolgok, nagyon erős a nyugati befolyás.
Turistaként csak a zsebtolvajokra és a csalókra kell odafigyelni, rendesen el kell tenni a drága dolgokat, iratokat, pénzt, telefont. Hátsó farzsebbe csak zsepit :)
Sokat hallottam ilyen esetről, ennek ellenére az egyetlen dolog amit eddig elloptak tőlem az egy kint hagyott ócska papucsom volt (templomba csak mezítláb lehet belépni), de még azt is lehet hogy csak valaki összetévesztette és véletlenül vitte el.
Amúgy mint minden utazásnál az utazó hozzáállása dönti el leginkább hogy milyen élmény lesz egy utazás. Aki negatívan, előítéletekkel áll hozzá, azt tuti rossz élmények érik. Aki pozitívan, nyitottan, rácsodálkozó szemüveggel megy, annak tuti nincs mitől félnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!