Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Szeretitek Richard Wagner...

Szeretitek Richard Wagner operáit?

Figyelt kérdés
Nekem a zenéje se tetszik, most olvastam, hogy a menye és az unokái Hitlert imádták, nácik voltak (az egyik unoka kivételével).
2010. jún. 26. 21:29
 1/5 anonim ***** válasza:
79%

nagyon szeretem az operáit, különösen a Nibelung gyűrűje tetralógiát.

nem érdekel, ki mikor szerette, melyik politikai vagy egyéb mozgalom tűzte zászlajára, szerintem a világ legzseniálisabb zeneszerzőinek egyike.

2010. jún. 27. 11:59
 2/5 anonim ***** válasza:
70%
Kedves kérdező! Mi köze Wagner zenéjének ahhoz, hogy most Ő vagy adott esetben unokái Hitlert támogatták?...
2010. jún. 29. 20:09
 3/5 A kérdező kommentje:
Mert 1923 után és különösen a hatalomra kerülése után, egészen 1945-ig Hitler és pártja rengeteg pénzzel támogatta Bayreuthot. Wagner menye pedig úgy is halt meg 1980-ban, hogy még akkor is náci volt. Állandóan összevesztek Wagnere elszármazottai, szép kis család. Ha meghallom a Mesterdalnokokat, mindig ez jut Bayreuthról eszembe. A "nem árja" művészeknek megtiltották, hogy fellépjenek. Wieland Wagneer pedig letagadta, hogy koncentrációs táborban volt SS katona.
2010. júl. 1. 14:24
 4/5 anonim ***** válasza:
Egyetértek a kettessel. A menyét meg az unokáit nyilván nem ő nevelte fel, így nem is tehet róla, ha elb***ott se**fejek voltak. Ha már itt tartunk, pl. Herbert von Karajant vagy Karl Böhmöt már sokkal jogosabban érheti kritika a náci múlt miatt, viszont ott is érdemes különválasztani egymástól az embert és a művészt.
2016. jan. 16. 14:54
 5/5 A kérdező kommentje:
Hans von Bülowtól csábította el Liszt Ferenc lányát... Wagner uralkodni akart a zenével is, a német felsőbbrendűséget hirdette. Magyarországon is ezt erőltette, Richter karmester nagy híve volt. Kiszorította ez a famulus az Operából Erkelt és a nemzeti operát.
2018. okt. 31. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!