Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Segítene nekem valaki? Mi a...

Barby12345678 kérdése:

Segítene nekem valaki? Mi a "tűzfal" jelentése eredetileg és mi a jelentése a "Körúti hajnal" című versben?

Figyelt kérdés
"Egyszerre két tűzfal között kigyúlt, A keleti ég váratlan zsarátja. Minden üvegre száz napocska hullt, S az aszfalt szennyén szerteszét gurult A Végtelen Fény milliom karátja."
2018. okt. 16. 15:33
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

"A tűzfalakra írtam éjjel: Engem ne várjatok!"

Amúgy:

A tűzfal függőleges zárófalazat, rendszerint nyeregtetők oldalzáró fala, mely főként tűzvédelmi (tűzterjedés-gátló) funkciókkal lett kiépítve.

(wiki)

2018. okt. 16. 16:14
 2/2 anonim ***** válasza:

Tűzfalnak nevezik a nagyobb (magasabb) épületek ablaktalan oldalát is. Ronda. :) Beírod keresőbe a képeknél, megmutatja milyen. Szoktak rá hírdetéseket tenni vagy képeket festeni.

Ez egy tájleíró vers, így megkockáztatnám, hogy a költő a tűzfal szót leírva, a tűzfalra gondolt. :))

Esetleg még talán lehetne úgy is érteni, hogy az utcát két oldalról teljesen zárják a magas épületek, amik így a szürkületben még csak egységes szürke falnak hatnak, de mikor a párhuzamos szakaszok között felizzik a nap, egyszerre gyullad ki az összes ablaküveg, és onnantól kezdve már nem tűzfal, hanem mindenféle épületek sokasága. Ebben mondjuk külön királyság lenne, hogy bár a tűzfal még pont az élettelen szürkét jelenti, de a tűzről már a narancssárgás izzásra gondol az ember amit viszont a parázsló nap hoz el. A tűzfalakra kigyúlni menő.

2018. okt. 16. 19:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!