Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mik a főbb szempontok egy...

Mik a főbb szempontok egy verselemzésnél?

Figyelt kérdés
11.-es vagyok és lassan érettségizni fogok.Az irodalomban nagyon fontos lenne a verselemzés,de őszintén szólva nincs tehetségem ahhoz,hogy oldalakat írjak egy versről mégha tudom is miről szól vagy mit akar mondani.Valaki megmondaná hogyan közelítsek meg egy verset,hogy jobban menjen ez?

2018. okt. 6. 11:23
 1/1 anonim ***** válasza:

Annó mikor érettségiztem (idén nyáron lol) azt mondta a tanárnőm, hogy tudta, hogy a verselemzésre rá fogok érezni mint mindig, szóval leírom én hogyan szoktam, hátha segít.

A könyvek szeretnek mindenfélét belemagyarázni a versekbe tehát neked is ezt kell tenned hogy szép hosszú oldalakat tudj írni. Először vizsgáld a cím és vers kapcsolatát. A címet külön, több szemszögből, hogy mire enged következtetni vagy a vers melyik részét emeli ki. A verset kezdheted egészben vagy versszakonként. Én egészben kezdem elemezni. Vannak versek amiket több szemszögből lehet elemezni mint pl az érettségi tételben amit kaptam. Szólhatott az elmúlásról vagy a szerelemről és mivel nem tudtam eldönteni mindkettőt leírtam. Aztán elemzed versszakonként. Melyik költői kép mit fejez ki, miért van ott, mi a szerepe, célja, rendeltetése. A ritmust gyorsítja? Vagy nyomatékosítja a költő gondolatait? Vagy nyomott hangulatot teremt? Írj le mindent. Aztán haladsz tovább és kapcsolod a következő versszakot és így tovább.

Az utolsóval fejezed be visszautalva a vers témájára/témájaira és kb ennyit tudok mondani.

2018. okt. 9. 08:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!