Mik a főbb szempontok egy verselemzésnél?
Annó mikor érettségiztem (idén nyáron lol) azt mondta a tanárnőm, hogy tudta, hogy a verselemzésre rá fogok érezni mint mindig, szóval leírom én hogyan szoktam, hátha segít.
A könyvek szeretnek mindenfélét belemagyarázni a versekbe tehát neked is ezt kell tenned hogy szép hosszú oldalakat tudj írni. Először vizsgáld a cím és vers kapcsolatát. A címet külön, több szemszögből, hogy mire enged következtetni vagy a vers melyik részét emeli ki. A verset kezdheted egészben vagy versszakonként. Én egészben kezdem elemezni. Vannak versek amiket több szemszögből lehet elemezni mint pl az érettségi tételben amit kaptam. Szólhatott az elmúlásról vagy a szerelemről és mivel nem tudtam eldönteni mindkettőt leírtam. Aztán elemzed versszakonként. Melyik költői kép mit fejez ki, miért van ott, mi a szerepe, célja, rendeltetése. A ritmust gyorsítja? Vagy nyomatékosítja a költő gondolatait? Vagy nyomott hangulatot teremt? Írj le mindent. Aztán haladsz tovább és kapcsolod a következő versszakot és így tovább.
Az utolsóval fejezed be visszautalva a vers témájára/témájaira és kb ennyit tudok mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!