Hogyan, milyen szempontok alapján lehet megállapítani egy festményről, hogy az értékes műalkotás-e, vagy pusztán egy giccs?
Ha van rajta szigno (dátum) és ismert(ebb) festő,
akkor értékes
Ez nem minden esetben könnyű megállapítani, hogy mi értékes és mi nem, hozzá nem értők számára. Sok a másolat, hamisítvány, úgyhogy az se garancia, ha egy ismert név és szignó virít a képen, még a szakembereket is sokszor átvágják, lásd képgalériáknak nem véletlenül vannak ügyvédcsapataik és pereik.
Én nem vagyok szakember, csak érdekelnek a festmények, én ez alapján szoktam magamba "beárazni" a festményeket:
A festő neve sokat számít, ha valódi a festmény,(a festmény kora sem mindegy), a kép kidolgozottsága, milyen a hangulata a képnek, nekem mennyire tetszik.
Ha sok értékes festményt és nem túl sok giccses képet (pl. amilyeneket a cigányok szoktak árulni a vonatokon) megnézel, akkor látni fogod a különbséget; az értékes festmény kidolgozott, látszik, hogy a festőnek van rajztehetsége stb.
Szerintem a kérdező nem az árértékre gondolt, hanem az esztétikaira. A műalkotások tudatosan létrehozott művek, így van egy csomó eleme, ami alapján fel lehet ismerni, hogy így készült és valaki nem csak ráhányt a vászonra. (Bár ugye a modern festészetben sokkal jobban számítanak a keletkezés körülményei, mint régebben):
Kompozíció, színek, hogy néz ki a méretéhez, technikájához képest... stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!