Tudtok olyan könyvet, ami 20-30 év múlva újraolvasva még mindig tetszett?
Jókai, Mikszáth - én (40 évesen) az elmúlt években újra felfedeztem őket. Nem krimik, de sokat lehet tanulni az emberekről, azok gondolkodásáról. Hiába régiek, az emberi jellem (jó- és rossz szándék, szeretet, ármánykodás, harag, féltékenység, bosszúvágy) + a véletlen történései kellemes, izgalmas elegyet alkotnak a regényekben, novellákban.
Olvass el cca. 20 oldalt a Jó palócokból v. a Beszterce ostromából, és rájössz, miről írtam.
A kérdésed "komplikáltsága" alapján nem lehetsz még elég idős ahhoz hogy az itteni válaszokban leírt könyvekre hitelesen azt mondhasd, hogy 30 éve olvastam és most nem találok benne örömet, mivel 10 éves kor alatt csak a "Pöttyös Panni..." meg a "Winnetou..." vagy semmi a szokott érdeklődési köre a gyermeki agynak. Tehát 30-de inkább 40 évesen tudsz csak negálni ezekre a válaszokra melyeket talán tapasztaltabb olvasni szerető emberek írtak Neked. Hidd el a számodra jó könyvek, 30 év távlatából tehát már a "B" oldalon szlalomozva ismét szórakoztatóak lehetnek, mert találsz bennük új gondolatokat az élettapasztalataid szűrőin keresztül nézve.
Saját tapasztalatom, hogy pl. Rejtő műveinek nagy részét többször is újraolvastam már és minden alkalommal szórakoztató volt (ezért olvastam el újra meg újra).
57 éves vagyok.:))))) 18-25 körül elolvastam az összes Balzacot, Thackerayt, Dosztojevszkijt, Turgenyevet, Oblomovot, Mannt, stb. Kb. tíz év múlva újraolvastam őket. Később jöttek olyanok, mint Updike, Styron; pár év múlva ezeket is újraolvastam. Most beleolvasok a Varázshegybe vagy a Karamazovokba, amelyek régen elbűvöltek, és csak azt tudom mondani: de hát ez triviális!
Nagy baj nincs, mert a mai irodalomban találok olyat, ami lenyűgöz, bár nem túl gyakran, de ijesztőnek találom, hogy a személyiségem ennyire megváltozott.
Rejtőt sose tudtam elolvasni. Ha nevetni akarok, akkor G. Durrel vagy Herriot.
Kedves kérdező, bocsánat hogy fiatalabbnak gondoltalak a kérdésed alapján. A valós korod ismeretében részint sajnállak, hogy ifjúi Önmagadhoz képest ekkorát fordított rajtad az élet, bár ha ez a jó irányban történt akkor OK. Én nem preferálom az általad olvasott műveket, tehát egészen más a világnézetem, főként annak ismeretében hogy nem szereted Rejtő Jenő bohókás, romantikus, de nagyon is tanulságos világát.
Ugyebár nem vagyunk egyformák, de ez néha nem is olyan nagy baj...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!