Mennyi idő alatt lehet be gyakorolni egy számot gitáron?
@10: Nem jó, ha olyan válaszokat kap a kérdező, mint amilyet a hetes válaszadó adott, mert a végén még komolyan veszi... A hatos hasonlata nagyon jó, a kérdés teljesen analóg azzal, mintha valaki megkérdezné, mennyi idő A-ból B-be jutni. Nade hol van A, hol van B, milyen messze vannak egymástól, mivel megyünk, autóval, repülővel, gyalog...? Nem lehet választ adni egy ilyen kérdésre (a te kifejtős 10-es hozzászólásod mondjuk tényleg jó és segíthet a kérdezőnek, de nincs is konkrét, általános érvényű idő megjelölve benne).
Persze, értem én, hogy a hetes hozzászóló valami 4 akkordot sikálós bulira, vagy valami primitív kvinttologatós mókára gondolt, de ilyen választ akkor sem adhatunk felelőséggel. Apropó, kvinttologatás! A hetes hozzászóló egy másik kérdés alatt épp azt magyarázta egy kérdezőnek, hogy a power chordok azok hármashangzatok, miután kifejtette, hogy ő tanít (!!!) már több éve. Nem, sajnos nem földrajzot, vagy tesit, gitározást.
https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__zene__9246500-tud..
Érdemes átolvasni a válaszait, aztán belegondolni, hogy ő tanít. Sajnos az ilyenek ellen fel kell lépni, ha máshogy nem, úgy, hogy rámutatunk a tévedéseikre, hibáikra. Így is mindig mindenkinek el kell sajnos mondani, hogy rengeteg a kutyaütő, rossz tanár és bár jó dolog, hogy ezt egy fórumtárs színesen illusztrálja, még jobb lenne, ha nem tenné.
Mojjo, ez az általad linkelt kérdés, vagyis inkább az adott válaszok igen érdekesek....
Igazad van, ilyen tudással ne tanítson mert több a kár mint a haszon.
Amúgy sok ilyen van, aki full kókler, de azért tanít....
@11: Azt már én is megfigyeltem, hogy az 57%-os kolléga olykor ritka nagy baromságokat szokott leírni. De szerintem, ha egy kezdő gitáros elhiszi valakinek, hogy a Canon Rockot meg tudja tanulni egy óra alatt, akkor ott mindkét oldalon baj van a fejekben.
Egy idő után magától is rájön az ember, hogy nagyjából mi az az időintervallum, ami alatt meg tud tanulni bizonyos számokat. Aztán vannak persze kivételek, gondolok itt a saját példámra korábbról. :)
Szóval, nem tudom... Szerintem nem kell ezt ennyira véresen komolyan venni. Tényleg csak ilyen 4 akkordos mókára gondolhatott a kolléga. Fogalmazhatott volna pontosabban, de nem kell emiatt lekapni a fejét.
Abban viszont egyetértek, hogy aki nincs kellő mértékben tisztában a zeneelmélettel, az még inkább ne oktasson senkit semmire. Mondjuk az nem feltétlenül rossz dolog, hogy az egyik lelkes zenerajongó elkezdi tanítgatni a másik lelkes zenerajongót. Abból tök jó dolgok is ki tudnak sülni. Az már viszont baj, mikor valaki teljes önbizalommal és meggyőződéssel adja tovább másoknak a hülyeséget.
Mondjuk engem is "tanítottak" az elején kóklerek és nem okoztak helyrehozhatatlan károkat. :)
Mindenesetre az 57%-os kolléga egyelőre szerintem is maradjon a "riffmutogatásnál", az oktatást meg bízza a tanárokra.
@12: Mondjuk én már azt sem értem, hogy punk rockhoz miért ne passzolna a strato, de mindegy :)
@13: Az a helyzet, hogy igazad van. Nem is tudok mit hozzáfűzni pluszt.
@15: Hát nemtom... eleve vannak HSS stratók szép számmal. Még Fenderéknél is ott van minden szériánál a HSS az SSS mellett, nemhogy más gyártóknál, szóval eleve nem tudjuk, hogy van-e humbuckerünk. Vagy igen, vagy nem.
Na meg ha nem különböznek azok a single coilok, szokás néha fordítva tekercselni őket, így pl negyedik állásban, azaz egy nyak + középsőnél a single coilok zaja is nagyjából megszűnik.
Mondjuk azt megértem, ha valaki nem a nyaki+középsőt akarja épp használni, de nem szeretne zajt.
SSS strat nem volt még a kezemben, így tapasztalatból nem tudom, utánanézni most meg lusta vagyok, de felteszem a 2. pozíció azért néhány SSS stratnál szintén úgy működik, hogy kioltsa a zajt. (Tudom, az sem csak a híd azért.)
Érdekes, de pl Fenderéknél erősen terjed a kínálatban, és már lekúszott az American sorozattól a MIM stratok kínálatába a zajmentes single coil. Amennyire látom, mondjuk van ellentábora, de én azért kíváncsi lennék, egy ilyen mit is mutat élőben.
(Ezt már nem a másik topic kapcsán említettem meg, csak úgy.)
Van egy SSS stratom, mind az 5 állásban egyformán van egy kis alapzaja.
Szerintem ha nincs zajzárad, valamilyen szinten mindig lesz némi alapzajod ha single coil hangszedővel tolod.
@18: Nyilván a te stratodban nem alkalmazták azt a trükköt, amiről beszélek :)
Ami előfordul, ha
- a gitár tervezésekor nem törődnek ilyesmivel
- nem teljesen azonosak a hangszedők
Ez utóbbi esetben pl tipikus, hogy a nyaktól a híd fele diszkréte nő a hangszedők jele. Akkor is, ha névre ugyanaz a 3 hangszedő. Pl fender v-mod vagy texas single coil szetteknél. Felteszem, alacsonyabb árkategóriában is előfordul ugyanez. Így pedig értelemszerűen nem lehet megoldani, hogy két hangszedő együttes használatakor kioltsák a zajt.
Viszont legalább kettő, de lehet három strato is volt a kezem alatt (mind hss) ami 3 és 5 pozícióban hallhatóan zajos volt, de 4-ben gyönyörűen elnémult a zaj. Szimplán a fordítva tekercselt, de amúgy megegyező nyaki és középső hangszedők miatt. (Pedig nincs olyan hatalmas elektromos gitáros tapasztalatom.)
Waff, ezt érdemes megnézned:
Azon kívül, hogy a zajmentes single coilok zajszintjét össze lehet hasonlítani a normál single coilokéval, 2:30-tól jól hallható az is, amiről beszélek. A 2 és 4 pozíciókban brutál mód visszaesik a zaj.
Mondjuk kis zaj megmaradt mind a noiseless single coilokkal, mind a 2 és 4 pozíciókban, de van egy olyan érzésem, hogy ebben a direkt zajra játszó felállásban sima, passzív humbuckerekkel pöccre ugyanezt a szintet kaptuk volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!