Szerintetek mikor volt a klasszikus zene aranykora?
Mi értesz aranykor és klasszikus zene alatt? :)
A klasszikus kor konkrét korszakot jelölt a nyugati civilizáció komolyzenéjében a barokk és a romantikus zene között, szóval akkor volt (18. század második fele - 19. század eleje).
Ha a tágabb értelemben vett nyugati klasszikus zenére gondolsz (nyilván nem a kínai vagy indiai klasszikus zenére), azaz a középkortól kb. 20. századig, akkor a mennyiség és a fejlődés felgyorsulása a 19. században következett be, szóval azt mondanám aranykornak.
De talán nevezhetnénk az 1920-as évektől kezdődő évtizedeket is, amikor elkezdték felfedezni és rögzíteni a nagy klasszikusnak számító szerzőket.
Személy szerint a barokk időszakát jobban kedvelem a többinél.
@1: Bár angolul valóban "classical period"-nak hívjuk a barokk és romantika közötti időszakot, de magyarul nem használjuk rá a "klasszikus korszak" kifejezést. Magyarul ez a képzőművészetekben a klasszicizmus, a zenében pedig a klasszika kora.
Amúgy én is a 19. századot mondanám, azaz nagyjából a romantikus periódust.
A magyar zenészek és zenekedvelők Haydn, Mozart és Beethoven korát nevezik klasszikus zene korának.
Vannak persze csúszások is, mert pl. Beethoven késői és Schubert korai műveiben is fellelhetőek a klasszikus vonások, és voltak olyan korabeli zeneszerzők is, akiket ma már nem nagyon ismerünk, mint pl. Salieri, Boccherini, Cimarosa stb.
Hoppá! Beethoven késői műveiben a romantika, Schubert korai szerzeményeiben pedig a klasszicizmus tűnik fel.
Elnézést, túl hirtelen fogalmaztam.
Előző vagyok.
@4: Maximum - és ritkán - az a "bécsi klasszikus zene kora", de inkább klasszikának/a klasszika korának nevezzük. Vagy a bécsi klasszika korának. De a klasszikus zene korának, így simán, soha.
Amúgy aki legalább Salieri-t nem ismeri, az biztos, hogy nem nagyon érdeklődik a klasszikus zene iránt.
A klasszikus zene, mint kifejezés pedig elsősorban a komolyzenét jelenti, kortárs komolyzenéstől, másodsorban pedig nagy hatású zeneművekre szokás még használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!