Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miert dugjak az emberek a...

Miert dugjak az emberek a kezuket a kabarjukba elolrol a mellkasukak regi festmenyeken, fotokon?

Figyelt kérdés
Eleinte azt gondoltam, hogy mert a kez volt a legdragabb egy kepben, de pl lattam festmenyeet Napoleonrol, kiralyokrol, olyanokrol, akik megendeghettek maguknak biztosan,de gondoltam, ok, hatha, de most lattam, hogy az 1800as evekben elt fotografus Nadar -fotoin- is ugyan ebben a testhelyzetben vannak az emberek...miert??

2017. dec. 12. 22:17
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
A mellénybe dugott kéz (angolul: hand-in-waistcoat, jelentése ’kéz a mellényben’) a kézgesztusok egyik fajtája, amely a 18., valamint a 19. század folyamán volt a legjobban elterjedve a férfiak portréfestészetében. A kéz ezen mozdulata a legnépszerűbb magyarázat szerint a férfias bátorságot és szerénységet; a visszafogottságot, illetve a hatalmat is jelképezheti.
2017. dec. 12. 22:53
 2/4 anonim ***** válasza:
8%

Szabadkőművesek!!!

Ezt akartad hallani? :D

2017. dec. 12. 22:53
 3/4 anonim ***** válasza:
84%

Napóleon gesztusára magyarázatul számos alaptalan elmélet vagy tréfa született meg. Ezek között a következők fordulnak elő: a császárnak gyomorfekélye volt; Napóleon óráját igazgatta; bőrbetegségben szenvedett; a zsebre dugott kéz mozdulat abban az időben illetlenségnek számított; az uralkodónak mellrákja volt; torz volt a keze; egy illatszeres zacskót rejtett el, amit magánál tartott, és időnként azt szagolgatta; simogatta magát; a festők nem szívesen festették meg alanyaik kezét.[2]

Ennek ellenére a valóság az, hogy a mozdulat és annak jelentése már a 18. századtól jelen volt a művészet területén.[5] Állítólag, amikor Napóleon megtekintette a róla készült alkotást, ezt mondta festőjének: „Látom, megértett, kedves Davidom.” – ebből is következtethető, hogy a mellénybe dugott kéz státusszimbólumként van jelen a festményen.[2] A korabeli leírások tanúsága szerint ez a kézgesztus nem tartozott Napóleon gyakoribb mozdulatai közé, és a császár nem állt modellt a nevezetes képhez. David ugyanis emlékezetéből festett, és ő maga döntött a pozitúra mellett, de a mozdulat hírhedtté válása többek között azt a feltételezést is bizonyítja, hogy a festőművész pontosan tudta, hogy a pozíció a hatalmat jelképez

2017. dec. 12. 22:55
 4/4 anonim ***** válasza:
0%
Mutatja, hogy vigyázzanak vele, mert fegyver van nála. :)
2017. dec. 13. 03:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!