Tetszik nektek ez a vers?
Először is leszögezem, hogy nem az én versem, nem én írtam, egy verses oldalon találtam, de át tudom érezni azt, amit benne leír a költő. Persze lehet, hogy nem a legmagasabb fokú írás. Szerintetek művészileg is értékes?
Szomjazol, én szomjazom.
Te rá vágysz, én meg terád.
Te csókkal oltod szomjad,
Én véreddel fogom majd.
Fehér arc, fekete jellem,
Én vagyok az, ki téged félt,
Ki álomról-álomra álmodlak.
Ki ősszel s nyáron ugyanúgy várlak.
Elmentél, és itt hagytál,
Könnyes csókkal imádtál,
Légy boldog, légy vele.
Törött szilánkok hevernek lábak előtt,
Lelked az, mi szétesett, vele bizalmad és hited.
Vele vagy, és mégis kívánsz,
Vagy csak függőség, mi hozzám vezet,
Vagy csak tétova biztonság, mit keresel,
Nálam ketrecbe esel.
Ketrecbe, melyből nem engedlek,
Szívfájdítóan énekled,
Szabadság a kenyered.
Én véred akarom, bosszút forralom.
Magány az uralom.
Fáj. Fáj nagyon.
Kiengedlek ketrecemből, tudván,
Visszarepülsz,
Várok és csak várok, már-már homályba látok.
Oly erősen világító érzelmeid magaddal
Ködbe vesztek.
Lelked szilánkjával elvágom torkom.
S immár te oltod szomjad véremmel.
Tükörbe nézett sorsom, a te javadra áll.
Nélküled élni, kár.
Megmérgez a bánatom, vérbe fúlok, s te ott hagyol.
Ott hagytál. Megálltál, visszanéztél, s már nem voltál.
Nálam a vers attól vers, hogy van ritmusa. 20. században jött be a szabadvers, amit ma már szabadsorú versnek hívunk, mert manapság a szabadvers gyakorlatilag egy esztétikus sortörésekkel tarkított próza, irodalmi értéke lehet, költői nincs.
Én személy szerint a klasszikust szeretem, a költészet pont azért művészet, mert a költő ismeri, műveli úgy a nyelvet, hogy eredeti módon, eredeti mondanivalót adott ritmusformába, rímbe, költői képbe önt, így a "lélekfröcskölést", a tinis "odahánytam valamit és minden tizedik ilyen hányásom elmegy versnek" irányzatot nem kedvelem, de ez személyes vélemény. Azzal szoktam még kiverni a biztosítékot főleg az illúzióit elvesztett korszakok kedvelőinél, hogy szerintem a l'art pour l'art, az öncélú érzelemmegosztás csak módjával helyes, a költő igenis vállalja társadalmi felelősségét (ahogy a popzenészre is felnéznek a tinilányok, így nem mindegy, milyen üzenetet közvetít), és igenis legyen véleménye, akár politikai, akár kultúr- vagy társadalompolitikai megnyilvánulása. Legyen egy réteg véleményének prófétája.
Mindezt elmondva nekem ez speciel tetszik, és át tudom érezni (ez fontos), örülök, hogy ilyen is van manapság.
Kedves utolsó , ki a fene vagy te hogy meghatározd a költészet/művészet fogalmát/célját ! A művészet lehet a társadalomért és lehet öncélú is nincs egyikkel se semmi baj , attól hogy te valamit nem kedvelsz ne jelentsd ki hogy az szar mert az a te ízlésedtől különböző .
A Szabad vers nem vers ? Ilyen hülyeséget hol hallottál ? A Líra a leghatártalanabb műnem !Még csak Nem is kell mondanivaló nem kell szín se ütem se semmi és akkor is vers a vers , még szavak se kellenek , egy üres papír is alkothat egy egész költeményt ! A Költészet maga a szabadság az önkifejezés egyik legszebb módja ha rímekbe akkor rímekbe ha rímek nélkül rímek nélkül ...
Egyébként megjegyzendő a szabad vers alkotása is tud olyan nehéz lenni mint akár hexameterben megalkotni egy nagy eposzt :)
A Kérdezőnek :
Erős képek, azonban számomra közhelyesen hat az egész vers , ez nem azt jelenti hogy nincs művészi értéke hanem azt hogy van bennem egy olyan igény amely megköveteli az újdonságokat ... persze maga közhelyszerűség is lehet egy esztétikai minőség .
A közízlésről nem nyilatkoznék mert magának a fogalomnak/jelenségnek a létezésében sem vagyok biztos de valóban ilyen és ehhez hasonló versek sokaságát lehet olvasni hasonló fórumokon !
Akkor illeszd oda minden mondatom után, hogy "véleményem szerint", ha neked úgy jobb, ez szerintem egyértelmű minden ilyen témánál, mert nincs univerzális igazság. Ha te az én véleményemet így fogtad fel, csak gratulálni tudok hozzá. A költészet érzelemalapú, és nekem ezek az érzéseim, vagy már véleményem sem lehet? Szerinted lehet egy üres lap költemény. Szerintem tág értelemben lehet, de nem venném meg a boltban, egész más a hatása egy üres lapnak, ha abban a pillanatban a költő arcát is látod meg mit tudom én.
Szerintem a semmin kaptad fel a vizet, és épp annyit ér a véleményem, mint a tied, bár ezzel biztos nem értesz egyet. :)
Szerintem se mutat semmi ujat a tema egy egyszeru "hos szerelmes" koltemeny :D
viszont a ritmikaja es rimelese nagyon magaval ragadott :) csak igy tovabb ^^
(Bocsi telorol voltam :'D )
Öhm... a formája nem rossz, de a tartalma nagyon értelmetlen és nagyon távol áll minden esztétikai kritériumtól, ami miatt egy alkotás műalkotásnak minősül.
Ha érdekel, kifejthetem, de ha nagyon elolvasod, akkor látod, hogy üres ének az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!