Amikor klasszikus zenet hallgatok ki tudjatok hallani a hangszereket egy bonyolultabb tetelben?
Már miért ne hallanád ki?
Nem szükséges vájtfülűnek lenni ahhoz, hogy akár egy nagyzenekari fortissimónál is fölismerj egy hárfa futamot, vagy egy nagydob beütést.
Vagy arra gondoltál, hogy valakinek föltűnik: nicsak a második sorban a negyedik csellista Fisz helyett F-et fogott? ;)
Valaki kiegészíthet/kijavíthat, de amiket én hallok:
triangulum, csörgődob, pergődob, nagydob, kasztanyetta, üstdob
hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, hárfa
fuvola, piccolo, oboa, klarinét (valszeg többféle), fagott
trombita, tuba, kürt, harsona
Ajánlom amúgy ezt a youtube csatornát: https://www.youtube.com/user/smalin/videos
Atyaaa Eeeg te ezeket mind kihallod?
Koszi ezt a csatornat, jol megmutatja hogy mikor lepnek be az egyes hangszerek.
De amugy azon is gondolkodtam, hogy a zeneszerzok egy munel egy hangszertol fuggetlenul egy oldalra irjak a kottat, nem?
Vagy hat most pl itt felsoroltal kb 20 hangszert (nem szamoltam meg csak nagyjabol annyi lehet), a 20 hangszerre kulon-kulon ir X oldalnyi kottat? Vagy ha nem akkor hogy tartalmazhatja egy oldal ennyi hangszernek a leirasat??
Az egy időben megszólaló hangszerek kottái, bizony egy oldalon láthatóak. Pl. ha egyszerre 4-5 szekció szól, akkor mindegyikről minden információt látja a karmester. Különben honnan tudná, hogy melyiket mikor kell beinteni?
Ebből következik, hogy egy partitúra első ránézésre meglehetősen bonyolult képet mutat. Ráadásul -a zsúfoltságának köszönhetően- a karmesternek kénytelen elég gyakran lapozni.
Hááát, ilyen a popszakma. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!