Milyen lett a versen?
Diák Szemmel
Félhomályos teremben feleltet a tanár,
Délhomályban rám kacsint; Ez itt a halál,
Tüdőmben a por keringve fojtogat,
Falnak mély rovásiban fedezek arcokat,
Futnék de hiába, lábam nem enged!
Szemek fehérjei rám szegednek.
Itt a vége ha most neki rosszat felelnek!
Mint dühöt vad mordulnak fel a felek,
Majd össze néznek rémült tekintetek.
Tanár csak csücsül s' néz egy félő gyermeket,
"Hát téged meg mi lelt? Felelj gyermekem!"
Máig ott áll előttem Tanárom.
Fekete szemében a tűz eleme éget,
szét, s' minden diákot. Meg világot.
Helyesírási hibát nem nagyon találok (néhány vesszőhiba, meg egybeírási probléma). Viszont nem egy olyan nyelvi megoldás van, amely kényszerűségből született, de az eredmény értelmetlenség.
"Falnak mély rovásiban fedezek arcokat, "
- Mármint "fedezek fel". Fedezni egészen más jelent.
"Szemek fehérjei rám szegednek. "
- Ez így teljesen értelmetlen. "szegeződnek"
"Fekete szemében a tűz eleme éget, "
- Te vagy a fekete szemében?
Ami marad, az egy olyan mindennapi helyzet, amit meg lehet írni művészi mélységgel, de a versed se a nézőpont, tartalom tekintetében, se nyelv megoldásokban nem hoz semmi újat.
"Te tényleg ennyire nem érzed át a lényegét?"
- De értem. Ez: "Sz**ul éreztem magam, amikor fel akart szólítani a tanár." De ha már kioktatsz a versírásról, akkor nagyon jól tudod, hogy a versírás pont nem a lényegről, az egyszerű tényekről szól, illetve nem arról, hogy felszólítom az olvasót, hogy érezze át a versemet, hanem neked kell az eszközeiddel közvetíteni az érzéseket, hogy az olvasó is átérezze, amit érzel.
"Direkt vannak így írva különben nem jönne ki a !!szótagszám!!"
- Pont ugyanezt írtam én is,
"Ha olvastál verset vagy tanultál máskor Irodalom órán költészetet akkor tudhatod, hogy más költők is újítottak szavakat, pl: kivettek betűket, rövidítettek és így kész is a vers!"
- A különbség, hogy Te kényszerűségből teszed, nem a költői eszközeid gazdagításért, ráadásul egy versen belül többször is, míg ez többnyire ritka.
"Mellesleg a rovásiban egy értelmes magyar szó csak a nyelv újításkor rovásaiban lett."
- Ezt most nem értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!