Ez teljesen személyfüggő, tudod, ízlések és pofonok... :)
Ha személyes véleményekre vagy kíváncsi, szerintem Beethoven V. (Sors) szimfóniája, Mozart 40. (Nagy G-moll), és harmadikként... Hát ezt nagyon nehéz lenne kiválogatni. Beethoven VII. és IX., Mozart Esz-dúr és Jupiter, és talán Csajkovszkíj II. szimfóniáját említeném.
De ez csak egyéni, és nagyon önkényes választás.
Nem, nemcsak Beethoven vagy Mozart írt gyönyörű szimfóniákat, de általában ezeket "ismerik" legjobban.
De ott van pl. Dvořák (Dvorzsák) IX. (Újvilág) szimfóniája, Sosztakovics szintén IX. Esz dúrja, Schubert Nagy C-dúrja, Mahler, Mendelssohn és Schumann szimfóniái...
A választék és a választás (egy kis túlzással) határtalan.
Örülök, hogy a válaszadók nem ragadtak le a bécsi klasszikusoknál :-) Az eddigi összes felsoroltat szeretem (Dvořáktól pl. a nyolcadikat is), Sosztakovicstól is többet. Plusz egyet ajánlanék még, bár semmiképp se mondanám a "legjobbnak". Bernstein egykori ismeretterjesztő előadása hatására nagyon megszerettem Prokofjev első (Klasszikus) szimfóniáját, mindig jó kedvre derít :-)
Amúgy meg komolyzenénél úgyis az az alap: minél többet hallgatsz, annál többet szeretsz meg.
Hát sajnos azok a "válaszadók" eddig egyedül én voltam, de remélem, jönnek még mások is.
Te még emlékszel a Berstein-műsorra? :)
A tőle hallottak után szerettem és értettem meg Berlioz Fantasztikus szimfóniáját, és kezdtem megszeretni Debussyt is!
Ha jól emlékszem, vasárnap délelőttönként sugározták.
Egyébként gyerekkorom óta a komolyzenében élek, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ú.n. "könnyűzene" berkeiben ne lennének kedvenceim.
Holnap meghallgatom az ajánlott Prokofjev művet, nem emlékszem már rá.
Julianna: jé, tényleg mindkettő te voltál, plusz a kérdező támogatott - bocs :-)
Sajnos csak kevés adást láttam, mert többnyire akkor kellett misére mennem a szüleimmel. De a komolyzenét mindenképpen sikerült megszeretnem, bár sokak szerint nem igazán jó az ízlésem. Szívesebben hallgatom a romantikát és a csinn-bumm huszadik századiakat (szovjet zeneszerzők, francia hatok, stb.), mint a klasszikusokat. Ma is szívesebben énekelek Carmina Buranát, Messa di Gloriát, Bernstein Chichester Psalmsot vagy valami Orbán György-művet, mint egy átlagos Mozart-misét.
(Kiváncsi leszek a véleményedre, ha meghallgattad a Klasszikus Szimfóniát. Én hangosan felnevettem rajta, mert humorosabb, mint amennyire klasszikus...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!