Ki volt az első és mikor aki a többszólamú citeramuzsikával próbálkozott?
Figyelt kérdés
Én is többszólamban játszom és ezért érdekel minden részlete, meg azért is hogy elmagyarázzam ezeket egy elég kellemetlen embernek aki teljesen a többszólam ellen van és annyira nem ért hozzá (mellesleg citeratanár).2016. jún. 4. 12:25
1/3 anonim válasza:
A citera is több ezer éves hangszer, meg a többszólamúság is több ezer éves zenei kifejezési eszköz, nehéz lenne eldönteni, hogy ki citerázott először többszólamban.
A magyar népzenére viszont valóban az egyszólamúság jellemző, ha itt-ott meg is jelenik a többszólamúság, az nagyon új fejlemény. Van, ahol hogy szó szerint csak néhány éves. (Ettől még nem biztos, hogy rossz dolog.)
2/3 anonim válasza:
nemtudom de veszettrosszul tette. ennek a hangszernek egyszólamú múltja van és ezt kéne ápolni, mindig is szólóban szólt a citera nem zenekarokban nyomultak vele...tönkrevágja az egész értelmét szerintem
3/3 A kérdező kommentje:
Másodiknak: ha már hallottál volna normális többszólamú citerazenét akkor biztos vagyok benne hogy nem fikáztad volna le ennyire. Megértem hogy ez a hangszer egyedül is megteszi a magáét de ez majdnem ugyanolyan mintha egy hegedűst hallgatnál. Egyedül is szép de kell a többszólam ahhoz hogy lehessen rá táncolni és élvezni lehessen a zenét. Szerintem sokkal szebb a hangzás ha van a dallam mellett kíséret is de mindenkinek megvan a saját véleménye.
2016. aug. 21. 21:47
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!